Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Häcken föll hemma mot tabelljumbon Kalmar

Blytungt för Häcken.
Den meriterande segern hemma mot IFK Norrköping i torsdags följdes upp med en förlust 0–2 hemma mot tabelljumbon Kalmar FF.
Förlusten var Häckens första på hemmaplan för säsongen.
– Vi ser ganska fattiga ut när vi inte har något djupledsspel, säger Häckens tränare Andreas Alm.

Senaste veckan har varit skadefylld för BK Häcken. Daleho Irandust, Viktor Lundberg, Ali Youssef och Peter Abrahamsson saknades alla i hemmamatchen mot Kalmar FF på grund av skada.

Inte blev det bättre av att lagkaptenen Rasmus Lindgren, som skulle börjat på bänken, ströks från truppen kort före avspark.

Det blev i stället en tillställning präglad av stor kamp.

Lagen smällde på i varje närkamp och heta känslor visades upp från bägge bänkarna.

När krutröken väl lagt sig stod Kalmar FF som klara segrare.

Efter elva minuter i den första halvleken slog Piotr Johansson ett högt och långt inlägg som Sebastian Ring mötte upp. Med en stenhård vänster pangade han in ledningsmålet för KFF.

Magplask för Häcken – föll hemma mot Kalmar

För att vaska om gjorde hemmalaget ett dubbelbyte i paus: Patrik Wålemark och Adnan Maric klev av och in kom i stället Jasse Tuominen och Ahmed Yasin.

Men Kalmar FF lade sig lågt, gjorde det trångt för Häcken som till största delen fick förlita sig på distansskott som alltsomoftast täcktes undan av rödklädda försvarare. Leonard Zuta sköt en frispark som Lucas Hägg-Johansson fick sträcka ut rejält för att knipa.

I stället kontrade Kalmar in 2-0 med kvarten kvar. Inhopparen Filip Sachpekidis hittade fram till Piotr Johansson som stötte in tvåan.

– Tufft i dag, bara att konstatera. De gör det bra och är klart bättre än oss i första halvlek. Sedan tar vi ändå tag i spelet någorlunda och skapar en del nästanlägen. Men det vill sig inte i dag, suckar Erik Friberg.

”Vi ser ganska fattiga ut”

Med tio minuter kvar viftade Häcken efter straff sedan Leo Bengtsson trampats ner i straffområdet.

– Den skulle vi haft, konstaterar Andreas Alm efteråt.

Häcken saknade djupledsspel i första halvlek. Något de hade förberett sig på inför matchen.

– Vi har varit bra i djupled även i de matcher vi förlorat. Men i första halvleken har vi inget alls. Leo (Bengtsson) och Patrik (Wålemark) ska tydligt gå bakom deras tre mittbackar, men ändå gör vi inte det. I andra blir det lite bättre, vi slår längre och får in någon boll djupt, även att vi får till ett andrabollsspel och skapar lite målchanser på det. Vi jobbar oss in i matchen på något sätt, men det räcker inte, säger Alm.

Alm menar att det inte handlar om någon inställningsfråga.

– Det är att vi inte har något djupledsspel som gör att vi ser ganska fattiga ut. Vi blir passiva och hamnar mellan i många situationer. Det kan se ut som dålig inställning, även om det i sig är ett väldigt brett begrepp. Jag vet att spelarna ville vinna den här matchen, men det ser ut så när vi inte har något djupledsspel, säger han.

Häcken saknar som bekant ett par spelare på grund av skador. Men någon oro kring det känner inte Andreas Alm.

Även Erik Friberg bedyrar att det inte rör sig om någon inställningsfråga.

– Klart det inte beror på det. Vi vill vinna varje match. Men det är lätt att säga så varje gång man gör en dålig match, att det handlar om inställningen. Det ville sig inte i dag, helt enkelt, konstaterar han.

– Vi har fem avbytare i dag som kan gå in och spela. Vi har också en hel akademi att ösa ur. Det är inte så att vi tar slut på spelare direkt, säger Alm.

Härnäst väntar ett dubbelmöte med Varberg för Häcken.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4-3-3): Jonathan Rasheed – Godswill Ekpolo (Adam Andersson, 84), Johan Hammar, Joona Toivio, Leonard Zuta – Erik Friberg, Adnan Maric (Jasse Tuominen, 46), Gustav Berggren (Alexander Faltsetas, 84) – Patrik Wålemark (Ahmed Yasin, 46), Alexander Söderlund, Leo Bengtsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.