Häcken föll efter mardrömsöppning

|

Det som inför säsongen sågs som en potentiell titelmatch underströk istället två skilda sagor vi fått återberättade de senaste veckorna. Vi fick se ett Häcken som försonats med tanken på att det inte blir någon guldstrid. Och vi fick se ett AIK förstått att det är precis vad man ska ägna hösten åt.

1–0 kom redan efter fyra minuter. Kennedy Igboananike sög in en retsamt långsam och högt studsande boll, vände runt och satte säkert bollen i nät.

Häcken tog över allt eftersom och efter tre misslyckade försök fick Moestafa El Kabir, hängande i luften, äntligen utdelning med en konstspark efter en hörna.

– Jag tycker att det är en jämn tillställning. Vi kommer i underläge tidigt och jag känner att vi kan få till mer spets till andra halvlek. Det som avgör är kvalitén i individuella bitar – 1–0 som vi bjuder på, och 2–1. Där gör Kennedy ett klassmål som säkert skulle kunna funka i högre sammanhang.

Målet byggdes upp via den för dagen väldigt företagsamme Martin Mutumba på vänsterkanten. Häckens högerback David Frölund kunde inte hindra Mutumbas inlägg som hittade Igboananike inne i straffområdet. Anfallaren vände snabbt runt och borrade upp bollen i nättaket bakom Källqvist. Otagbart.

Ledningen utökades efter en hårt slagen frispark från Mutumba. Bollen tycktes först gå över alla och ut till inkast, men där bakom högen av Häcken-försvarare gömde sig Martin Lorentzson som felvänd mot mål ändå lyckades styra bollen i nät.

När Moestafa El Kabir sedan fick en känning i baksida lår och tvingades byta var det många som trodde att matchen var avgjord.

Det gjorde inte inhopparen Carlos Strandberg. Efter drygt tio minuter på planen och en rad pigga djupledslöpningar sprang han sig till ett friläge. 17-åringen rundade lugnt utrusande Stamatopoulos och satte reduceringen med vänsterfoten.

Men närmare än så kom inte Häcken.

– Att förlora känns aldrig kul, speciellt inte när det är en sådan jämn match. Det liknar matchen på Friends (som AIK också vann), säger Moestafa El Kabir efter matchen.

Hur mår du?

– Inte alls bra.

Är det så illa?

– Jaha, du menar benet. Nej, det är ingen fara. Jag fick en känning men jag kommer definitivt att vara redo mot Prag.

Vad tycker du om Carlos Strandbergs insats?

– Det är kul att han får göra sitt första mål. Han gör ett jättefint inhopp. Han är stor, stark och smidig.

I och med segern har AIK nu spelat nio matcher i rad utan förlust och man har blåst förbi samtliga lag i tabellen, bortsett från Malmö.

Häcken ligger alltjämt på en tiondeplats och vill Gerhardsson boka in fler speldagar i Europa bör laget ta vara på torsdagens Europa League-möte med Sparta Prag.