Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Häcken-spelare deppar. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Häcken-spelare deppar. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Häcken beräknas gå minus 40 miljoner – minst

Coronaviruset slår hårt mot Fotbollssverige.
BK Häcken meddelar nu att de beräknas göra ett minusresultat på minst 40 miljoner kronor för 2020.
– Vi kommer inte gå omkull, men vi kommer naturligtvis vara oerhört stukade, säger klubbchef Marcus Jodin som inte utesluter uppsägningar.

När BK Häcken klev in i 2020 budgeterade de, som en del i klubbens satsning, med ett minusresultat på tio miljoner kronor.

Sedan slog coronaviruset till – och hela Fotbollssverige pausade.

Det har fått stora konsekvenser.

I en färsk resultatprognos meddelar Häcken nu att de beräknas gå minus ytterligare 30 miljoner under 2020.

Alltså 40 miljoner totalt.

– Det är ett tufft läge i en oviss tid. Väldigt många aktörer, oavsett bransch, är otroligt påverkade av krisen efter pandemin här. Vi är en av dem. Vi har inte kunnat bedriva vår kärnverksamhet vilket är att spela fotbollsmatcher med alla intäkter som är kopplade till det. Dessutom har vi tvingats ställa in våra evenemang under den här tiden. Därför bli vi dubbelt påverkade av det här säger klubbchef Marcus Jodin.

Bland klubbens evenemang sticker såklart Gothia Cup ut. GP har tidigare rapporterat att Häcken tappar intäkter på nära 100 miljoner i och med att ungdomsturneringen ställdes in.

Samtidigt sitter de på stora kostnader …

LÄS MER: Hårda slaget – tappar intäkter på nära 100 miljoner

Riskerar ni att gå minus med mer än 40 miljoner, Marcus Jodin?

– I den situationen som vi, precis som många andra befinner sig i, skulle jag säga att det är så ovisst. Det finns risker, men också möjligheter. Vi bedömer att det kan slå åt båda håll. Det finns verktyg som kan förbättra situationen, men också orosmoln som kan påverka det till det sämre.

Utesluter inte uppsägningar

Några av de åtgärder som Häcken har vidtagit såhär långt är permitteringar av personal, inköpsstopp och lönesänkningar. Fler verktyg än så kan behöva användas framöver.

– Ja, definitivt. Vi behöver fortsätta jobba med vår åtgärdsplan. Vi behöver använda de verktyg som finns för att trygga förening långsiktig och balansera för framtiden. Vi behöver vara oerhört precisa i vårt budgetarbete inför nästa år, säger Marcus Jodin.

Kan det bli tal om uppsägningar?

– Det kan inte uteslutas i det här läget.

Trots de negativa tiderna och siffrorna kommer det inte gå så långt att Häcken riskerar konkurs. Klubben klev trots allt in i 2020 med över 70 miljoner i eget kapital.

– Vi kommer inte gå omkull, men vi kommer naturligtvis vara oerhört stukade. Och vi har högre ambitioner än så. Vi vill vara en välskött klubb i toppen av allsvenskan och behålla höjd i de arrangemang och engagemang som vi genomför, säger Marcus Jodin.

Varför väljer ni att vara öppna med det ekonomiska läget nu?

– Jag anser att vi har en skyldighet gentemot medlemmar och partners att vara transparenta. Det är viktigt för att alla förstår allvaret och drar åt samma håll. Vi kommer vara oerhört beroende av de som står oss nära. Det klubbhjärta som vi har sett hittills är ovärderligt för oss.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.