Häckens Champions League-resa tar slut i gruppspelet. Hisingslaget bjöd visserligen upp till dans mot Bayern München – men i slutändan var den tyska storklubben alldeles för stark. Därmed blir Häckens sista match i Champions League nästa vecka betydelselös.

|

Vinna eller försvinna.

Det var ingångsvärdet när BK Häcken tog emot Bayern München i Champions League-gruppspelets näst sista omgång. En på förhand tuff utmaning – men ingen omöjlighet, enligt Häcken-tränaren Robert Vilahamn.

– Jag tycker inte att det är ett sånt långskott egentligen. Vinner vi så lever det inför den sista matchen. Det är väl inte ett långskott att vi ska vinna två matcher och att Bayern München ska förlora två, sa han inför matchen.

På ett decemberkyligt Bravida Arena kunde tränaren Robert Vilahamn – till skillnad från i den senaste Champions League-matchen – återigen ställa upp med Stina Blackstenius från start. Landslagsstjärnan är tillbaka från sin skada och sa inför matchen att hon känner sig redo för match. I övrigt gjorde Häcken inga ändringar jämfört med i den senaste matchen mot Benfica.

Hanna Glas i startelvan

Bayerns svenska landslagsspelare då?

Där tog den ena, Hanna Glas, en plats från start medan den andra, Sofia Jakobsson, förpassades till bänken. Detta till skillnad från förra matchen mellan lagen då båda startade. Där och då gjorde den tyska storklubben processen kort och vann med 4-0 efter att ha ryckt ifrån till 2-0 efter bara tio minuter.

När de båda lagen under torsdagskvällen återigen ställdes mot varandra kom Häcken ut betydligt mer påkopplade än senast.

Mille Gejl fick tidigt ett bra läge för Häcken efter ett fint kombinationsspel – men sköt utanför. En stund senare var det Elin Rubensson, fortsatt som innermittfältare, som lossade bössan utanför straffområdet – men sköt mitt på målvakten.

I den 35:e minuten kom sedan målet som Häcken hade väntat på. Stina Blackstenius sprang i djupled och Stine Larsen skickade iväg en klockren passning. Blackstenius visade då klass och placerade behärskat in 1-0. Ett mål som där och då inte framstod som särskilt ologiskt med tanke på hur matchbilden såg ut.

– Första 35 har vi en jättebra period och hittar ytor i djupled och kan såra dem. Det såg vi på målet också, konstaterar Häckens Johanna Rytting Kaneryd.

Två fasta situationer gav två mål

Men därefter kom två tunga smällar för Häcken efter två fasta situationer.

Smäll ett: I den 39:e minuten svepte Bayern iväg en frispark som möttes med huvudet – och tvingade Jennifer Falk att sträcka ut och göra en kanonräddning. Men på den efterföljande returen höll Viviane Asseyi sig framme och forcerade in 1-1

Smäll två: I den 45:e minuten studsade en Bayern-hörna ner vid Jovana Damnjanovićs fötter varpå serbiskan kunde placera in 2-1.

Blytungt för Häcken som i övrigt stod för en ganska stark halvlek.

– Det är klart att det är tråkigt. Vi får bra energi från vårt första mål och känner att vi är på gång. Men sen släpper vi in två mål ganska tätt inpå. Det är klart att det speglar matchen sen också. Det är tungt att släppa in så enkla mål, säger Häckens Filippa Curmark.

Hoppet släcktes i andra halvlek

Till den andra halvleken gjorde Robert Vilahamn ett byte. Lotta Ökvist gick ut och ersattes av Anna Csiki.

Nio minuter senare lyfte Bayern iväg ett inlägg som Damnjanović mötte på volley och dundrade in till 3-1. En stund därefter utökades ledningen till 4-1 efter att Linda Dallman placerat in bollen.

Häcken lyckades inte spinna vidare på den spelmässigt starka insatsen i första halvlek. I andra tog tyskorna över mer och mer, bytte in Sofia Jakobsson och hade bud på fler mål.

– I andra halvlek känns som att vi slår upp bollar på slump. Vi har inte riktigt en tanke med bollarna känns det som och blir stressade för att vi måste gå för det. Det känns inte alls lika kontrollerat, säger Rytting Kaneryd.

Slutresultatet blev till slut 5-1 till Bayern München efter ett sent Lineth Beerensteyn-mål. Resultatet innebär att Häcken inte längre har någon möjlighet att ta sig vidare från gruppspelet.

– Det är en tuff match i dag. Vi spelar mot ett otroligt bra lag, men vi släpper också in vissa för enkla mål och det straffar oss hårt i dag. Det ser vi på resultattavlan. Det finns bra saker att ta med också, summerar Häckens Stina Blackstenius.

På onsdag nästa vecka avslutar de gruppspelet med en betydelselös match borta mot Lyon.

BK Häcken

Så spelade Häcken (4-3-3): Jennifer Falk – Hanna Wijk, Luna Gewitz, Beata Kollmats (Julia Karlernäs, 68), Lotta Ökvist (Anna Csiki, 46) – Elin Rubensson, Stine Larsen, Filippa Curmark – Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Mille Gejl (Milica Mijatović, 57).