Häcken körde över Gais – Irandust segerregissör

Ett mål och en assist – mot klubben han tillhörde i fem år. Daleho Irandust var stor segerregissör när Häcken 3–0-besegrade Gais i Svenska Cupen.
– Det här var första gången jag mötte Gais på seniornivå. Det var speciellt, säger han.

ANNONS
|

Han har brottats med skadebekymmer under försäsongen. Precis som i fjol.

Han har bara spelat 68 minuter under träningsmatcherna.

Daleho Irandust tycks ha hittat formtoppen ändå.

Mot Gais, i söndagens Svenska Cupen-derby på Bravida Arena, stod mittfältaren för ett mål och en assist – under den första halvtimmen.

Irandust inledde med att slå den hörna som Viktor Lundberg nickade in till 1–0.

Matchminut 13.

Irandust fortsatte med att förvalta det mönsteranfall som Häcken satte upp en dryg kvart senare. Från Joona Toivio via Viktor Lundberg, Adam Andersson, Alexander Söderlund och Jasse Tuominen – och så var Irandust helt ensam med Mathias Karlsson.

ANNONS

Det såg lekande lätt ut. Även om Irandusts avslut, med högerfoten, tog på Karlsson innan det nådde nätet.

2–0.

– Magiska högern!

Irandust skrattar.

– Den hade gått in oavsett om den hade tagit på målvakten.

Häcken var överlägset där. Gais skapade inte mycket.

Det närmsta och bästa var egentligen Richard Yarsuvat genomlöpning i den elfte minuten. Anfallaren revs ner av Rasmus Lindgren och det ropades på en målchansutvisning.

Lindgren klarade sig dock undan med ett gult kort. Och den efterföljande frisparken sköt Mervan Celik över.

LÄS MER:"Flyttades ner – och var bäst på plan"

Mer innan pausvilan?

Jasse Tuominen och Alexander Söderlund kombinerade fint vid flera tillfällen. Närmast mål var det när finländaren lyfte fram och in till norrmannen. Avslutet gick dock rakt på Mathias Karlsson från nära håll.

Yasin hoppade in och blev målskytt

Den andra halvleken inleddes med ett fortsatt Häcken-tryck. Ett par halvchanser skapades.

Gais-tränaren Stefan Jacobsson bytte Jesper Brandt mot Nikola Ladan i ett försök att få fart på saker och ting. Det gav inget vidare resultat.

Istället var Erik Friberg nära att dundra in 3–0 med vänsterfoten. Avslutet passerade dock förbi det bortre krysset.

Strax därefter byttes Daleho Irandust ut. Mittfältaren fick värmande applåder.

Det här var hans eftermiddag. Och Häckens.

Derbyt slutade 3–0.

Med tio minuter kvar att spela placerade Ahmed Yasin, som hade ersatt Irandust, in bollen i Mathias Karlsson vänstra hörn.

ANNONS

Det var stängt och avgjort. Om det inte hade varit det tidigare.

– Det känns otroligt skönt att vi börjar året bra och med en vinst. Detta var ett derby – och derbyn är alltid kul att vinna, säger Irandust som ju dessutom har representerat Gais tidigare i karriären.

Då som junior.

– Jag var där i fem år, det tänker man inte på. Jag mötte dem någon gång i U19 med Häcken, men det här var första gången på seniornivå. Det var speciellt.

Vad betyder det att få göra två poäng i första tävlingsmatchen?

– Det är kul! Sedan är det inte så att jag känner mig nöjd. Det är bara att köra på, inte tänka för mycket utan spela mitt spel så kommer det. Jag hoppas att det blir mycket fler poäng.

Hur långtifrån 100 procent känner du dig nu?

Frågan är ställd med Irandusts skadeproblematiska försäsong i bakhuvudet. Det är en inflammation i symfysen som har gäckat honom – igen.

– Jag är väl på 60–70 procent nu, kanske. Det finns mer!

Tränaren Andreas Alm om Daleho Irandust:

– Han kan spela fin fotboll och göra det i god kraft i 60 minuter. Hade han löpt ännu mer hade det varit 55 minuter kanske, det är där någonstans han är.

ANNONS

I nästa gruppspelsmatch ställs Häcken mot Eskilsminne IF (borta) och Gais mot Östersund (också borta).

Fakta: Så startade derbylagen

Häcken (4-2-3-1): Abrahamsson – Ekpolo, Toivio, Lindgren, Andersson – Friberg, Berggren – Irandust (Yasin, 62'), Tuominen, Lundberg (Bengtsson, 81') – Söderlund (Nilsson, 88')

Gais (3-4-3): Karlsson – Nyström, Lumbana, Weberg – Martinsson, Randjelovic (Wahlström, 77'), Åberg, Brandt (Ladan, 54'), Wängberg – Yarsuvat (Marcelo, 84'), Celik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS