Häckens sportchef Sonny Karlsson presenterar nyförvärvet Alexander Söderlund.
Häckens sportchef Sonny Karlsson presenterar nyförvärvet Alexander Söderlund. Bild: DANIEL STILLER

Häcken hoppas ha hittat en ny skyttekung

Mathias Ranégie, Waris Majeed, John Owoeri, Paulinho ... I Alexander Söderlund, 32, hoppas Häcken ha hittat en ny allsvensk skyttekung.
– Det är klart att han har det i sig, säger sportchef Sonny Karlsson som också poängterar att klubben inte har värvat färdigt än. Mer kommer.

ANNONS
|

– Hur det dök upp?

Sonny Karlsson funderar kort.

För bara några minuter sedan har Häckens sportchef presenterat anfallaren Alexander Söderlund som ett tungt nyförvärv. Nu ombeds han berätta hur klubben lyckades lägga vantarna på 32-åringen.

Han var ju ändå ordinarie i Rosenborg, norsk ligatrea, i fjol. Och ovanpå det kopplades han tidigare i vinter ihop med både turkiska och polska klubbar, allra mest kanske med Lech Poznan.

– Vi har jagat på höjden ett tag. Man får några nej, några kanske och några möjligheter. Så dök det här upp och vi tyckte att det var otroligt intressant, inleder Sonny Karlsson.

ANNONS

– Han hade ett år kvar på kontraktet och de ville sälja. Vi fick nys om det. Sedan har Martin (Ericsson, assisterande sportchef) en relation med Dorsin (Mikael, sportchef i Rosenborg). De var i kontakt och så började vi titta på både möjligheterna och spelaren. Sedan blev det mer och mer konkretiserat längs vägen.

Vad fastnade ni vid?

– Det är nog att han är så van vid att spela som ensam forward. Och att han gör mål på alla sätt. Nickar, skjuter med båda fötterna, trycker in den i straffområdet eller dra in den utifrån. Sedan att han är van vid att slåss om bollen, få fast den, släppa tillbaka och gå igen. Han jobbar hårt i försvarsspelet. Det är en hel spelare!

Hur lyckades ni övertala honom att komma till er?

– Han har haft andra öppningar, men i den åldern, och när man har barn och familj, finns det saker man kanske inte vill och kan göra. För då måste det vara så in i helvete bra! Då kan vi vara med.

Enligt Adresseavisen betalar Häcken ingen övergångssumma för Söderlund. Rosenborg har velat bli av med hans lönepost. Sonny Karlsson vill inte prata siffror, men säger att transfern inte har varit dyr.

ANNONS

Är det här en maxvärvning för er?

– Ja. Vi kan nog värva högre upp, men då måste vi också betala mer.

Så, utifrån vad ni letade efter och vad ni nu får är det här en perfekt värvning?

– Ja.

Sonny Karlsson ler.

– Det är så nära rock'n'roll vi kommer just nu i alla fall!

– Sedan hoppas man ju att det sitter ihop med de andra spelarna. Att vi är bra för att kunna skapa nya skyttekungar, som vi har gjort genom åren.

Mathias Ranégie (2011), Waris Majeed (2012), John Owoeri (2016), Paulinho (2018) ...

Ser du en ny skyttekung i Söderlund?

– Det är klart att han har det i sig. Han har vunnit norska skytteligan (2015 i Rosenborg). Men då måste även vi andra vara bra.

Sonny Karlsson lägger till:

– De gångerna vi har misslyckats genom åren är när vi har haft en för dålig forward, när vi inte har hållit höjden där. Positionen som ensam forward är extremt viktig.

"Kan hålla honom vid liv i två år till"

På plats på Hisingen kommer Alexander Söderlund konkurrera med Gustaf Nilsson och Jasse Tuominen om just den där ensamma forwardsplatsen. Eller kanske bara med Gustaf Nilsson?

– Om du tittar på Jasse (Tuominen) så spelar han släpande forward i finska landslaget. Det har vi vetat om. Vi hade inget behov av det från början och hade vi hittat någon annan nu, kant eller tia, så kanske han hade varit kvar där uppe. Nu säger jag inte att vi placerar om honom, men det finns nog en stor chans att vi inte ser likadana ut nu, säger Sonny Karlsson.

ANNONS

Då tänker du att det är Gustaf Nilsson och Alexander Söderlund som ska konkurrera längst fram?

– Nu är det ju inte jag som väljer det, men vi har gett Alm (Andreas, tränare) öppningar att röra runt lite! Vem som spelar var.

Ser du någon risk med Söderlunds ålder, han är ändå 32?

– Nä, jag ser nog mer det som en fördel just nu. Att han vill vara här. 32 år ... Vi kan hålla honom vid liv i två år till!

Och så ger han er två skytteligavinster då?

– Det hade inte gjort något. Det hade varit mumma!

Med Alexander Söderlund på plats består Häckens spelartrupp av 26 namn. För många? Sonny Karlsson har tidigare varit inne på att det kan bli tal om utlåningar.

– Det kan hända att vi lånar ut, men vi vet inte var än. Vi är inte färdiga, vi har inte värvat färdigt.

Vad ska ni ha in mer?

– Vi är en ytterback kort i dag. Sedan handlar det om möjligheter. Får man möjligheter kanske vi gör något annat ...

Fakta: Allsvenska skyttekungar

2019: Mohamed Buya Turay (Djurgårdens IF), 15 mål

2018: Paulinho (BK Häcken), 20 mål

2017: Karl Holmberg (IFK Norrköping) och Magnus Eriksson (Djugårdens IF), 14 mål

2016: John Owoeri (BK Häcken), 17 mål

2015: Emir Kujovic (IFK Norrköping), 21 mål

2014: Lasse Vibe (IFK Göteborg), 23 mål

2013: Imad Khalili (IFK Norrköping/Helsingborgs IF), 15 mål

2012: Waris Majeed (BK Häcken), 23 mål

2011: Mathias Ranégie (BK Häcken/Malmö FF), 21 mål

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS