Häcken gjorde mål – när bortaklacken dök upp

Bortaklacken var en dryg halvtimme försenad till Finnvedsvallen på grund av en lastbilsolycka. I samma minut fansen anlände sköt Mikkel Rygaard 1-0 till BK Häcken.
– Är det sant? Det visste jag inte, men jag hörde dem efter jag gjort målet. Jag älskar att spela inför våra fans, säger Rygaard efter att Häcken vunnit med 2-1.

|

Häng på ”topp tre” vid seger. Kvar i mitten av tabellen vid poängförlust.

Det var de enkla förutsättningarna inför BK Häckens bortamöte med IFK Värnamo på Finnvedsvallen där nykomlingen aldrig släppt in mål i allsvenskan.

Nollan stod sig i ytterligare 38 minuter, då sköt Häckens Mikkel Rygaard 1-0 från distans. Bollen ändrade riktning på Värnamoförsvaret och lurade målvakten Pilip Vaitsiakhovich.

– På en så här gropig plan är det bättre att skjuta än att försöka hitta insticken. Det var skönt att se bollen gå i mål, säger Mikkel Rygaard.

Målet var den offensive mittfältarens första i allsvenskan för BK Häcken.

– Det var viktigt. Vår assisterande tränare har tjatat på mig att jag måste börja göra mål. Det var fint att få tyst på honom nu, säger Rygaard med ett leende.

Det var också det första målet någon gjort på IFK Värnamo hemma på Finnvedsvallen i allsvenskan genom tiderna?

– Aldrig fel att komma med i historieböckerna, säger Rygaard med ett nytt leende.

Tillfällighet eller inte, men ledningsmålet kom i exakt samma minut som bortaklacken anlände arenan, försenade på grund av en lastbilsolycka ett par mil utanför Värnamo. Fansen dök upp på Finnvedsvallen med god energi, flaggor och sång.

– Jag skulle gärna säga att jag väntade på dem, men det var nog mer av en tillfällighet, säger Mikkel Rygaard.

Han tillägger:

– Men det var fantastiskt att de kom hit så många idag.

Ledningen stod sig dock inte länge: strax för halvtid kvitterade Marcus Antonsson på straff, en straff som han fixade själv efter en duell med Häckens mittback Even Hovland som fick bollen på armen.

Gjorde säsongens sjätte mål

Andra halvlek hann knappt börja innan Gustav Berggren frispelade Alexander Jeremejeff som placerade in 2-1 i fritt läge. Därmed leder anfallaren den allsvenska skytteligan i ensam majestät på sex mål.

Under andra halvlek flyttade IFK Värnamo fram positionerna i jakt på ett kvitteringsmål vilket innebar öppnare spel och ännu fler chanser åt båda håll. Bland annat var Oscar Uddenäs nära att skicka in trean, men skottet gick över. En stund senare ropade hemmapubliken på ytterligare en straff efter en rörig situation i straffområdet, men den här gången friade domaren Kristoffer Karlsson.

Cirka en kvart från slutet byttes målskytten Rygaard ut, och in kom veteranen och trotjänaren Erik Friberg till nytt jubel från bortafansen.

Tränare Per-Mathias Högmo bytte även in mittbacken Franklin Tebo, och Häcken avslutade med formationen 5-4-1. En period blev de rejält nedtryckta av IFK Värnamo som öste på för en kvittering.

Men efter 90 minuter plus tilläggstid kunde Häckenfansen jubla en sista gång den här kvällen innan det var dags att åka hemåt igen – 2-1 blev matchens slutresultat och därmed kliver Hisingsklubben upp på fjärde plats i tabellen, en poäng bakom trean AIK.

– Jag tycker vi har en riktigt bra trupp. Det är min första säsong i allsvenskan, jag kan inte nivån på alla lag ännu, men så här långt tycker jag vi varit riktigt bra. Vi ska fortsätta att jaga de större klubbarna, säger Mikkel Rygaard.

Under dagen hade BK Häcken hoppats få klart med nyförvärvet Blair Turgotts arbetstillstånd, men pappersarbetet på Migrationsverket drog ut på tiden, och Turgott fick se matchen från Finnvedsvallens läktare i stället.