Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Gustav Svenssons bisarra ankomst till Kina: Som att sitta i fängelse

Gustav Svensson är på plats hos sin kinesiska klubb Guangzhou. Vägen dit var minst sagt annorlunda.
– Jag har aldrig suttit i fängelse, men det här måste ha varit något liknande, säger den tidigare IFK Göteborgs-spelaren till Sportbladet om den karantän han tvingades till på en sjukhusklinik i Kina.

Efter fyra säsonger i USA och MLS-laget Seattle Sounders stod det klart att den tidigare IFK Göteborgs-spelaren Gustav Svensson återvänder till Kina för spel i Guangzhou. Det har dock inte varit helt okomplicerat att flytta till Kina i coronapandemin.

Flytten drog ut på tiden och Svensson var kvar i Sverige och tränare med IFK Göteborg under vintern. De hårda karantänsreglerna gjorde också att Svensson inte var tillgänglig för förbundskapten Janne Andersson i VM-kvalmatcherna i mars.

När 34-åringen till slut kom i väg till Kina, och lämnade familjen kvar i Göteborg, blev det en bisarr första tid.

– När jag gick på flyget stod det att det skulle till Peking, men vi landade i Xinjiang. Det tog en dag innan jag förstod att vi inte var i Peking…, säger Svensson till Sportbladet.

LÄS MER: Goitom om Blåvitts satsning: ”Bara Gustav Svensson som saknas”

Åtta dagar på sjukhus

Svensson berättar att han trots att han gjort alla tester som krävdes och att visumet var i ordning direkt på flygplatsen blev utfrågad av personal och trots att han berättade att han redan haft corona och hade antikroppar skickades i ambulans för att sättas i karantän på ett sjukhus. Där satt han sedan i åtta dagar.

– Jag hade ett rum med ett observationsfönster där jag kontrollerades 24 timmar om dygnet. Det fanns inget att dra för fönstret och ute i korridoren var det full belysning dygnet runt. Jag har aldrig suttit i fängelse, men det här måste ha varit något liknande. Jag fick mat, men när jag blev törstig däremellan kunde jag inte få eller köpa något att dricka. Det gick inte att betala med kreditkort eller via min mobil. Det var först efter två dagar det blev löst.

LÄS MER: Så stora är deras chanser att komma med till EM

Tränade på kliniken: ”Kändes som på zoo”

Anledningen till de åtta dagarna på kliniken var enligt Svensson att man på en datortomografi sett förstadie till lunginflammation, något som han själv inte känt av eller hade symptom på. Efter de åtta dagarna flyttades han till hotell där han satt i karantän i ytterligare en vecka.

Trots den minst sagt annorlunda starten på Kina-äventyret berättar Svensson att han höll i gång träningen. Han hade packat med sig träningsredskap för den hotellkarantän som han förväntat sig.

– Jag försökte köra två pass per dag. På sjukhuskliniken hade jag lite publik ibland när jag tränade. De kinesiska sjuksköterskorna tittade förundrat på vad jag höll på med genom observationsfönstret. Det var lite absurt. Det kändes som jag var på zoo, säger han till Sportbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.