Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guldmakaren: "Landslaget har samma ingredienser som vi hade"

En katt brukar ha nio liv – för U21-grabbarna återstår nu tre. Något som de ska ta med sig i A-landslaget.… – Jag tror A-landslaget har samma ingredienser som vi hade, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Upplagan av Håkan Ericsons U21-landslag som slutade med EM-guld förra sommaren upphörde aldrig att förvåna. Det var laget som vände underlägen och vann avgörande matcher på löpande band. Det hela började redan i kvalet – mot Turkiet.
Turkiet ledde med 2-1 och det såg ut att bli en tung förlust för det svenska landslaget. Då dök Simon Gustafson upp i den 93:e matchminuten och kvitterade med matchens sista spark. Det andra mötet med Turkiet såg ut att bli desto lugnare. En stabil 3-1 ledning för John Guidetti och co blev dock snabbt 3-3 efter två insläppta mål i slutet av matchen. Men ännu en gång lyckades U21-landslaget studsa tillbaka – den här gången genom Oscar Hiljemark som i 92:a matchminuten satte 4-3.
– Jag tycker att vi har en tro på oss själva. Man måste ha det där kämpaglödet i sig. Och vilja vinna matcher och göra mål. Det tror jag att vi har redan, säger Victor Nilsson Lindelöf som är en av sex spelare från U21-landslaget som tagit sig in i Erik Hamréns EM-trupp.

Men de sena vändningarna och dramatiska sluten var inte över för Håkan Ericsons landslag. I playoffen mot Frankrike började det uselt med en förlust med 2-0 på bortaplan. I returen stod Sverige för en bragd och ledde med 3-0 när Layvin Kurzawa prickade in bollen som skulle ta Frankrike till EM-slutspelet. Då dök lille Oscar Lewicki upp och skickade in bollen och blev stor hjälte när Sverige tog sig till EM.
Väl där fortsatte det som det hela hade börjat. Alexander Milosevic blev utvisad i premiären mot Italien och det såg tungt ut när italienarna tog ledningen. John Guidetti kvitterade dock och på straff i slutet satte Isaac Kiese Thelin 2-1 till Sverige. Mot Portugal i gruppspelet satte Simon Tibbling 1-1 med en minut kvar av matchen.
I finalen blev det seger och EM-guld efter en makalös försvarsinsats och 0-0 i matchen – på straffar avgjorde Sverige genom Victor Nilsson Lindelöf.
– Jag vet inte hur detta kan gynna oss nu, men det är ingen nackdel direkt, säger Oscar Lewicki.

Inför avgörandet av gruppspelet för Hamréns landslag väntar tunga motståndare i Italien och Belgien. Med sig har Hamrén förutom de sex U21-spelarna, även förbundskapten Håkan Ericson. 
– Det finns tre saker som ligger till grund för det vi gjorde. Vi hade en väldigt bra atmosfär i gänget, vi sökte inte fel hos varandra utan körde på. Vi var lojala mot spelidén och vi hade en plan för hur vi skulle agera i forceringsfasen rent taktiskt, det tredje var tur, säger Håkan Ericson och fortsätter.
– Jag tror A-landslaget har samma ingredienser som vi hade.

Kan dina sex spelare vara med och få in samma känsla hos A-landslaget?
– Det tror jag. De börjar få mer och mer status men har inte samma status ännu i laget. Deras påverkningskraft är inte lika hög utan de måste äta sig in i laget och få mer speltid för att visa vilka personer de är.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.