Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guldhjältar för ett år sedan – nu petade av Hamrén

Guldhjältar för ett år sedan – fast på bänken under EM-slutspelet. Verkligheten för U21-hjältarna är tuff.

Patrik Carlgren, 24 år, AIK, målvakt
Var given förstemålvakt för Håkan Ericsons landslag. Var väldigt bra under turneringen i Tjeckien. Blev stor hjälte och förevigades i historieböckerna efter finalen mot Portugal. Knep flera straffar, bland annat storstjärnan William Carvalhos. Given i AIK men har inte fått en minut under EM i Frankrike. Tredjemålvakt bakom Andreas Isaksson och Robin Olsen. 


Victor Nilsson Lindelöf, 21 år, Benfica, mittback/högerback
Var i princip okänd hos de svenska fansen innan U21-EM. Ett år senare är han given i Erik Hamréns startelva. Först som mittback mot Irland, sedan högerback efter Mikael Lustigs skada. Har en kanonsäsong, framförallt vår i Portugal. En stöttepelare för svenska landslaget under många år framöver. Trivs bäst som mittback. Spelat samtliga minuter i EM.


Ludwig Augustinsson, 22 år, FC Köpenhamn, vänsterback
Lysande i U21-EM, lysande i sitt FC Köpenhamn där han har stort förtroende. Elva assist från vänsterbacken i klubblaget är ett imponerande facit. Vann både ligan och cupen i Danmark. Slog sig in i EM-truppen före etablerade spelare som Pierre Bengtsson och Oscar Wendt. Har dock fått nöja sig med bänken bakom Martin Olsson som varit bra i Frankrike. En framtidsspelare men petar han Olsson redan till VM-kvalet i höst?


Oscar Lewicki, 23 år, Malmö FF, central mittfältare
Defensiv slitvarg som fick chansen från start mot Irland. Hade en tuff match och spelade sig ur startelvan, en plats som Albin Ekdal tog över mot Italien då Lewicki fick nöja sig med ett inhopp. Har haft svårt att övertyga i Frankrike och det finns en hel del frågetecken. Spelat mycket som högerback i Malmö FF där han blivit utkonkurrerad centralt. Håller han på den här nivån?


Oscar Hiljemark, 23, Palermo, central mittfältare
Bytte från PSV till Palermo och fick sig ett rejält lyft. Given på det centrala mittfältet efter U21-guldet i klubblaget och jagas av större klubbar i Italien. Störst lungor i hela den svenska EM-truppen? Springer kopiöst mycket men har inte fått visa det i Frankrike. Har istället fått nöja sig med en plats på bänken och står fortfarande på noll minuter. En spelare för Janne Andersson att satsa på i VM-kvalet.


John Guidetti, 24, Celta Vigo, anfallare
Störste stjärnan i U21-landslaget förra sommaren. Skrev på för Celta Vigo och hade en bra första säsong i klubblaget. Fick en hel del speltid och stänkte in sju mål. Var uttalad tredjeanfallare av Erik Hamrén inför turneringen. Fick nöja sig med ett inhopp mot Irland men fick chansen från start mot Italien. Väntar fortfarande likt hela det svenska landslaget på första EM-målet. Petas mot Belgien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.