Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gudjohnsen: "Jag är inte glad över att bara titta på"

Islands Zlatan Ibrahimovic, Eidur Gudjohnsen, är tydlig i sin analys av vad Lars Lagerbäck bidragit med hos skrällandslaget. – Organisation och balans, säger den 37-årige anfallaren.

Tre dagar efter segern mot Österrike som tog Island till en oväntad åttondelsfinal i fotbolls-EM mot England talade den tidigare Chelsea- och Barcelonaspelaren om sin nya roll – som avbytare.

Frågan vid presskonferensen på hotellet i Annecy var huruvida Islands genom tiderna mest meriterade spelare är en bra tittare.

Under de tre EM-matcherna mot Portugal, Ungern och Österrike har Eidur Gudjohnsen fått nöja sig med ett kortare inhopp mot Ungern.

– Jag är en bra tittare utifrån perspektivet att jag försöker analysera spelet; jag letar efter lösningar om jag skulle komma in.

– Samtidigt skall jag vara ärlig och säga att jag inte är glad över att bara titta på. Det är ingen fotbollsspelare, oavsett ålder.

– Det betyder inte att jag är missnöjd med den roll jag har. Alla spelare vill ha mer speltid, det här är inte tillfället att tala om det. Det här är tillfället att hålla ihop, att ta den roll man får, och ta rollen med allra största respekt.

Sedan försökte den nuvarande Moldespelaren förklara hur stort det är för honom personligen och för Island som land att ha nått åttondelsfinal – i nationens allra första mästerskap.

– De två sista åren har vi inför varje match sagt att det här är den största matchen i vår fotbollshistoria. Nu är vi där igen. Precis så är det. Den största matchen i vår fotbollshistoria.

Ur ett erfarenhetsperspektiv är Eidur Gudjohnsen Islands nummer ett. Hur laget hanterar sitt första mästerskap imponerar på anfallaren.

– Vi var väldigt medvetna om att förväntningarna på oss som lag inte var särskilt höga. Kanske känner vi till våra egna styrkor och kvaliteter lite bättre än resten av världen, så tron på oss själva var förmodligen högre än andras.

– Karaktären på och gemenskapen i det här laget saknar enligt mig motstycke. Jag har under min 20 år med isländska landslaget aldrig varit med om det tidigare. När du har det kan du ta det väldigt långt, menar landslagsveteranen.

Svenske Lars Lagerbäck tog över det isländska fotbollslandslaget 2012 och hyllas nu unisont. Eidur, som debuterade i A-landslaget 1996, om vad Lagerbäck tillfört:

– Jag tror att han har bidragit med organisation; en organisation för hur laget agerar utanför planen, en organisation för hur laget uppträder på planen.

Jag tror också – och det är väl ett av hans favoritord? – att han tillfört balans. Balansen i laget, i truppen, från ledarna och allihop. Den verkar vara perfekt.

Kan ni slå England och i så fall hur?

– I fotboll kan allt hända. Vi är realistiska. Vi vet att vi är underdog. Vi har visat varför vi är här, hur vi tog oss hit och skall göra allt för att stanna här. Jag är dock lite rädd att England har sin bästa match kvar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.