Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gren: "OS är en Kalle Anka-turnering"

Blåvitts Gustav Engvall vill spela OS – men får han? – OS är en Kalle Anka-turnering, säger sportchef Mats Gren.

Tidigare i veckan presenterade Håkan Ericson sin bruttotrupp till OS-turneringen i Brasilien. Bland 36 utvalda är IFK Göteborgs anfallare Gustav Engvall är ett av namnen. 

Men förbundskapten Ericson riktade också kritik mot de klubbar som valt att inte släppa sina spelare till OS under pågående seriespel. Häcken, AIK och Norrköping sa alla nej.

IFK Göteborg har inte sagt nåt alls, förrän nu.

– Vi vill se vilka som Håkan Ericson tar med som anfallare. Om han tar med Zlatan Ibrahimovic och Isaac Kiese Thelin – varför ska vi släppa Gustav då? Det har vi sagt till Håkan också, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren.

Själv vill ölänningen Gustav Engvall åka till Brasilien.

– Det är ett mål som jag har haft den här säsongen. Det är ett självklart mål under ett OS-år, säger Engvall.

Tror du att IFK släpper dig?

– Det vet jag inte. Det beror på hur laget ser ut. Det är krångligt, erkänner anfallaren.

Han sitter på Havsvallen i Smögen med ett stort ispaket runt knät, men det är mest för att kyla ner efter träningen. IFK Göteborg kom till norra Bohuslän i söndags och reser söderut på lördag igen.

– Jag vill åka till Brasilien! Det är ett OS. Det kommer jag aldrig att få vara med om igen. Att ha spelat i ett OS, det kan jag leva på ett tag. Liksom, en härlig känsla. Stort, säger Engvall.

Hans formkurva pekar uppåt – och drömmen om att flytta utomlands, till ett bättre lag och liga, är i allra högsta grad levande.

– Jag vill utomlands nån gång, så det är klart att planerna finns. Jag tror fortfarande att Stoke är intresserat. Det var en bra erfarenhet för mig att vara där nere. De har följt mig i tre år, berättar Gustav.

Var skulle du helst vilja spela?

– I Tyskland skulle jag vilja spela! Det är en cool liga. Bra fart, bra lag. Jäkla bra matcher. Sedan finns det andra ställen också. Italien och Frankrike har bra lag. Jag är öppen.

Vad behöver du förbättra för att ta steget ut i Europa?

– Det är lite allt möjligt. Jag känner att jag har bra skott, bra touch och bra vändningar. Jag måste bli bättre på det också! Nu känner jag att jag kan vända bort en allsvensk back, men det kanske jag inte kan om jag går nån annanstans? Jag måste vara snabbare med boll, snabbare beslut, huvudspel ...

Sportchef Mats Gren har dessutom inte stängt den blåvita OS-dörren totalt.

– Skulle Gustav ha en stor chans att spela får vi ta en diskussion. Samtidigt får vi titta ur vår synvinkel. Vi spelar både europeiska och allsvenska matcher – och Engvall skulle vara borta åtta matcher. Vi kan inte värva en anfallare bara för att han ska spela OS. Tre andra allsvenska lag som spelar i Europa har sagt nej. Det är bara vi som lämnat det hyfsat öppet.
Gren tystnar – och fortsätter med hård kritik:

– OS är en Kalle Anka-turnering. Du får säga vad fan du vill. Det är enda OS-grenen som de bästa inte får vara med. 23 år och tre överåriga? Vad är det för regel? Jag fattar ingenting. I hockey och basket får de bästa vara med, säger sportchef Mats Gren.

Blåvitts sportchef har också en enkel lösning:

– Ska du göra det till en turnering som är någonting värd måste du göra den till en Fifa-turnering. Så den får en standard, en nivå liksom. Det tycker alla, men det finns de som är rädda för att säga det.

Och mitt emellan det svenska OS-landslaget och IFK Göteborg sitter Gustav Engvall i kläm.

– Det är ett problem utan en lycklig lösning. För vilken lösning det än är så kommer den inte att vara lycklig. För det finns ingen lycklig lösning på den här kollisionen. Vi ligger lågt just nu – så får vi se hur det utvecklar sig, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.