Häcken jublar efter att Hammarby gjort självmålet som avgjorde matchen.
Häcken jublar efter att Hammarby gjort självmålet som avgjorde matchen. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Gren om den knappa premiärsegern: ”Det som gör en mästare”

BK Häckens historiska första match var långt ifrån någon mäktig mästaruppvisning. Men de tre poängen trillade in på kontot.
– Det är oftast det som gör en mästare i slutändan, säger Mats Gren.

ANNONS
|

Det var en annorlunda inramning på Hammarby IP. Läktarna var, som brukligt i dessa tider, tomma – men ändå hördes hejarop och ramsor från de supportrar som höll låda utanför arenan.

– Ja, det var många som stod här utanför staketet, typ 200 personer. Det var lite konstigt, konstaterar Mats Gren.

För Hammarby innebar matchen återkomsten till högsta serien, för Häcken var det den allra första matchen i Damallsvenskan. Och Häcken började piggt, och tog också tidigt ledningen genom ett självmål.

Men i övrigt var matchen jämnare än vad de flesta förutspått.

– Det var väl ingen av våra bättre matcher, men man ska vinna även de här matcherna där man inte får det att flyta. Det är oftast det som gör en mästare i slutändan, säger Mats Gren.

ANNONS

Vad var det som fattades i ert spel?

– Vi kom bra in i matchen, men sedan började vi krångla lite med uppspelen och tappade lite boll. Någon säkerhetsfaktor smög sig in och vi fick ingen lugn och ro. Det blev väldigt hektiskt och Hawaii-fotboll, tyvärr. Sedan blev det lite bättre när vi ställde om till fyrbackslinje.

Ja, med knappa 20 minuter kvar beslöt sig Gren för att ändra på taktiken och gå ifrån trebackslinjen. Efter det hade Häcken något bättre kontroll på händelserna, och kunde också hålla undan till seger.

Innebär det att den nykomponerade trebackslinjen inte fungerar?

– Vi vill ju inte hamna i en fembackslinje, så därför vill vi hålla våra wingbacks högt upp. Men de tryckte upp högt och då blev det svårt för oss att försvara. Det blev inte optimalt. Och vi fick inte pressen att riktigt sitta heller. Vi håller ju på och jobbar på vissa saker för att hitta rätt positioner och struktur. I vissa matcher har det fungerat väldigt bra, i vissa sämre, säger Gren – som också konstaterar att Hammarby är en stark nykomling i årets serie.

– Ja, de öste på och tryckte på. Vi borde ha kunnat utnyttja det lite mer med bollar bakom deras försvar. Det var lite konstigt. Men det som var bra i slutändan var ju att vi tog med oss tre poäng. Och det var ändå vi som hade den klaraste målchansen att göra ett mål till, säger Gren och syftar på Stina Blackstenius friläge.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS