Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gren försvarar guldhjälten: "Får vara självkritiska"

IFK Göteborg har haft svårt att göra A-lagsspelare av U19-spelarna. För det har tidigare akademichefen Roger Gustafsson fått kritik. Felaktigt, anser sportchefen Mats Gren.

Roger Gustafsson har sedan tidigt 2000-tal varit ansvarig för IFK Göteborgs akademi, som i fjol flyttade stora delar av sin verksamhet till nya Prioritet Serneke Arena i Kviberg.

Många stora talanger har passerat Blåvitts akademi, men i tider då boksluten har varit svåra att få ihop, analyseras varje kostnad lite extra, vilket lett till att akademiarbetet har ifrågasatts. Det är i sin tur kopplat till att få spelare lyckats ta klivet från U19 och U21 till A-laget. 
– Ja, det är väl Billy (Nordström) som har fått lite fotfäste i A-laget och sedan ”Paka”, som tyvärr har varit lite skadad. Annars är det inte riktigt någon som fått fäste i A-truppen, säger Mats Gren.

2016 slutade U21-laget femma i en åttalagsserie och U19-laget femma i en 14-lagsserie.
– Det har tyvärr blivit så att matcherna har fått ta för stort fokus på U19. Men den processen har Kviberg och Roger egentligen inte haft något att göra med. Det är helt och fullt här uppe på Kamratgården det har legat här uppe.

LÄS ÄVEN: Blåvitt sneglar på rivalerna: "Man blir imponerad"

Du menar att Roger Gustafsson har fått orättvis kritik?
– Det har väl kommit ut lite i tidningarna att man har misslyckats lite. Som sagt, Roger är inte den som har varit ansvarig för U19 de senaste åren. Han har lämnat upp det till Kamratgården. Och det är ändå de två-tre sista åren vi måste ta de stegen till A-lagsspelare. Vi får vara självkritiska här uppe. Det har vi fångat upp nu, säger Mats Gren.

Mats Gren dementerar dock tankegångarna om att begränsa budgetutrymme för U19- och U17-lagen.
– Diskussioner finns ju alltid. Den har vi avfärdat ganska snabbt. Vi har sagt vi först måste titta på om vi kan rätta till det. Vissa saker kan man rätta till ganska snabbt.
– Det kommer ta lite tid innan man ser det, man kan inte skruva upp träningsintensitet och träningstimmarna för mycket. Då kommer de bara landa på skador i stället.
– Det här är en liten process självklart. När vi har ändrat är jag säker på att det kommer bli betydligt mycket bättre. Och sedan om man tittar lite grand på akademin nu, då syftar jag på från U19 och nedåt, så har vi ganska många landslagsspelare.  Tar vi tag i den nu och kan rätta till situationen.

LÄS ÄVEN: Gren om Blåvitt-ikonen: Hoppas lösa det"

På den kommande vinterturnén med A-landslaget återfinns flera spelare med förflutet i IFK Göteborgs akademi, som Nicklas Bärkroth, Joel Allansson och David Moberg Karlsson. Dessutom har både Sam Larsson och Jakob Johansson, som fick sitt genombrott i landslaget under hösten, utbildats i Blåvitts akademi.