Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Tränare Mats Gren under träning med  Kopparbergs/Göteborg den 7 januari 2020 i Göteborg.Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN Bild: NICKLAS ELMRIN
Tränare Mats Gren under träning med Kopparbergs/Göteborg den 7 januari 2020 i Göteborg.Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN Bild: NICKLAS ELMRIN

Gren efter beskedet att flytta fram spel: "Olyckligt"

På söndagen kom beskedet att det inte blir damallsvenskt spel i maj. Detta sätter Göteborg FC i en märklig situation.
– Vi får gå på sparlåga. Om man kör för fullt i sex-sju veckor bränner man ut sig, säger tränare Mats Gren.

Beskedet från Elitfotboll dam, EFD, har varit tydligt.

Damallsvenskan skulle dra igång vid månadsskiftet maj-juni.

– Vi har haft ambitionen att starta i månadsskiftet, och det står fast. Vi förbereder oss i väntan på att kunna trycka på ”go”-knappen, sa generalsekreterare Tomas Hoszek till SVT Sport i förra veckan.

På söndagen kom dock beskedet att senarelägga starten av serien.

– För att kunna komma i gång i månadsskiftet hade vi behövt alla beslut som krävs på plats den 15 maj och vi räknar inte med att klara det, sa EFD:s ordförande Annika Grälls söndagskvällens styrelsemöte.

LÄS OCKSÅ: Damallsvenskan skjuts upp ytterligare

För Göteborg FC innebär detta att man får tänka om.

– Det är olyckligt, men det kommer inte som en överraskning för oss. Det är väldigt svårt att lägga upp ett träningsschema när man inte vet när man kan börja spela matcher, säger tränare Mats Gren.

Får läggas på is

Laget var igång med att planera träningsmatcher, och var i kontakt med andra lag.

Detta får nu läggas på is.

– Det är svårt med planering. Det är många som är lediga eftersom vi permitterat personal. Vi får gå lite på sparlåga för om man går för fullt matchförberedande i sex-sju veckor bränner man ut sig i slutändan, säger Gren.

Gren medger att det är svårt att hålla uppe energin och fokus när man inte har något inplanerat att träna mot.

Hur påverkar detta då GFC gentemot deras allsvenska konkurrenter?

– Jag tror att det är samma för alla. För oss är det dock positivt att Stina Blackstenius (nyförvärv) får tid att spela in sig med sina lagkamrater och för oss att lära känna henne bättre, säger Gren.

Ett förslag som blivit aktuellt nu är att spela damallsvenskan som en enkelserie. Detta för att minska det långväga resandet.

– Det vill vi verkligen undvika. Det är en så pass viktig säsong nu med direktkvalificering till Champions League-gruppspel för vinnarna. Att bara spela elva matcher då blir inte riktigt rättvist, säger han.

När damallsvenskan ska kunna spelas på Valhalla IP igen vill Gren inte spekulera i.

Det finns trots allt viktigare problem.

– Det klart att vi i vår yrkesroll vill börja spela igen. Främst vill vi dock att smittspridningen ska avta och att saker kan återgå till det normala i samhället, säger Mats Gren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.