Granit vann historiska brödramötet

Granit var hårdare än Taulant i den historiska duellen mellan bröderna Xhaka i fotbolls-EM. Schweiz besegrade ett decimerat Albanien med 1–0 sedan Fabian Schär nickat in segermålet redan i femte minuten.

|

Det var första gången i EM-historien som två bröder ställdes mot varandra.

Bröderna Xhaka är födda i Basel och har kosovoalbanska föräldrar. Mamma Elmaze satt på läktaren i Lens med en tvådelad tröja med båda nationernas flaggor på.

Bröderna, Taulant, 25, och Granit, 23, hamnade i flera dueller på mittfältet och ingen av dem visade den minsta vilja att behandla den andre särskilt broderligt.

- Det var kul. Det var en bra match och vi höll oss professionella bägge två. Vi visste att Albanien var bra defensivt, men vi borde ha stängt matchen efter 1–0, sade Granit Xhaka till schweizisk tv.

Drömstart

Granit och hans Schweiz fick en drömstart när mittbacken Fabian Schär nickade in en hörna redan i femte minuten. Förre Kalmarmålvakten Etrit Berisha blev kvar på linjen och när han väl bestämde sig för att gå ut var han alldeles för sen in i luftduellen.

Den albanska mardrömmen blev ännu värre när lagkaptenen Lorik Cana visades ut i den 36:e minuten. Cana fick sitt andra gula kort när han stoppade bollen med armen som siste spelare för att förhindra ett friläge för schweiziske anfallaren Haris Seferovic.

Friläge i slutet

Schweiz var bättre och skapade fler chanser, men Albanien hade med lite flyt kunnat kapa åt sig en pinne.

Inte minst när Shkelzen Gashi fick friläge i den 87:e minuten, men schweiziske målvakten Yann Sommer tippade bollen över.

Schweiz möter Rumänien i nästa match medan Albanien ställs mot hemmanationen Frankrike, som vann premiären över Rumänien i fredags med 2–1. Bägge matcherna spelas på onsdag.