Graham Potter under rejäl press i Chelsea – har fått hatmejl mot familjen

Trots värvningar för mångmiljardbelopp är Chelsea en klubb i kris. Tränaren Graham Potter är under rejäl press att hitta ett sätt att komma ur den djupa formsvackan. Samtidigt har Potter fått emot hatmejl riktade mot honom och hans barn.
– Vi genomgår en energikris, en kris om levnadskostnader och folk går ut i strejk. Ingen vill höra om den stackars gamla Premier League-tränaren, säger Potter.

ANNONS
|

När Graham Potter i september skrev på ett femårskontrakt för Chelsea målades bilden av en hoppingivande framgångssaga upp: Den brittiska tränaren som vandrade den långa vägen – från lilla hemstaden Solihull i Midlands via Östersund, Swansea och Brighton – och till slut uppfyllde drömmen om ett av den engelska fotbollens mest prestigefyllda uppdrag.

Men tillvaron på Stamford Bridge har på bara några månader förvandlats till en mardröm för Potter.

Chelsea ligger på tionde plats i Premier League och är ute ur båda de inhemska cuperna. The Blues har vunnit två av de 15 senaste matcherna, gjort ett mål på de sex senaste, och är närmare nedflyttningsstrecket än en Champions League-plats. Opinionen bland fansen har börjat svänga där de kritiska rösterna och ropen på hans avgång blivit alltmer högröstade. Potter berättade nyligen om hur han till och med mottagit hatmejl från folk som önskat livet ur honom och hans barn.

ANNONS

Spenderat miljardbelopp på nya spelare

Potter, som blev världens dyraste tränare när han löstes från Brighton, känner förstås av pressen. Potter ersatte en tidigare Champions League-vinnare i Thomas Tuchel och Chelseas nye ägare Todd Boehly – fast besluten om att sätta sin prägel på fotbollsvärlden – har spenderat mångmiljardbelopp på nyförvärv.

– Livet är jobbigt för många människor. Ni frågar mig om det är jobbigt – och det är det. Man lider, blir arg, men det är en tuff värld för väldigt många. Vi genomgår en energikris, en kris om levnadskostnader och folk går ut i strejk. Ingen vill höra om den stackars gamla Premier League-tränaren, konstaterar Potter.

Resultaten har varit minst sagt undermåliga sett till alla pengar som spenderats, men Potter – som tidigare skördat framgångar med kompakta spelartrupper och betydligt mindre resurser i Brighton och Swansea – har inte haft något enkelt uppdrag att få igenom sina idéer och metoder till en månghövdad spelartrupp i ständig förändring.

Den 15 januari gjorde Chelsea sitt 13:e nyförvärv för säsongen när Mychajlo Mudryk värvades för en dryg miljard från Sjachtar Donetsk. På presskonferensen samma dag medgav Potter att det inte går att värva sig ur Chelseas problem.

– Det går inte att bara värva spelare. Vi måste fatta kloka beslut och linjera våra resurser, sa Potter.

ANNONS

Klockan klämtar för Potter

Därefter hann Chelsea värva ytterligare två spelare innan Boehly på Deadline Day slog det brittiska transferrekordet när Argentinas världsmästarmittfältare Enzo Fernández värvades för 1,37 miljarder kronor. Totalt har Chelsea under Boehly spenderat över sju miljarder på 16 nyförvärv, många på långa kontrakt, som Potter nu försöker forma Chelsea efter sin metodik – samtidigt som han måste vända den dystra formkurvan.

Efter derbyförlusten mot Tottenham senast drog Potter paralleller till Premier League-kollegorna Mikel Arteta och Jürgen Klopp, som också genomgått perioder av motgångar och fått utstå rop på avgång, men som fått tid att vända på sina respektive situationer.

Även om delar av fansen vänt sig emot Potter tycks han alltjämt åtnjuta ledningens förtroende. Chelsea har tidigare haft för vana att sparka tränare vid minsta motgång men trots att Boehly gav Tuchel foten efter bara några månader försöker amerikanen till synes tillämpa ett annat modus operandi än Roman Abramovitj.

Klockan klämtar dock obönhörligen för Potter som är väl medveten om vad som står på spel. På lördagseftermiddagen gästar Leeds Stamford Bridge, därefter väntar Champions League-returen mot Borussia Dortmund – där tyskarna vann första mötet med 1–0 – på tisdag.

– Om resultaten inte är tillräckligt bra, vilket de inte är för tillfället, kan jag inte räkna med stöd för all framtid. Jag tar fullt ansvar. Mitt jobb är att bara fortsätta arbeta med laget och försöka vända trenden, säger Potter.

ANNONS

Helgens hetaste

Manchester City – Newcastle

Alexander Isaks Champions League-jagande Newcastle ska försöka studsa tillbaka från finalförlusten i Carabao Cup när man nu gästar regerande ligamästarna Manchester City på Etihad Stadium. City fortsätter jaga Arsenal i Premier Leagues titelstrid, med fem poäng upp till The Gunners.

Lördag 13.30, Viasat Sport Premium

Liverpool – Manchester United

Efter tre segrar på de fyra senaste ligamatcherna är det återigen vind i seglen för Liverpools Champions League-jakt. Jürgen Klopps mannar är nu uppe på sjätte plats inför söndagens rivalmöte med Manchester United, som i onsdags bärgade första titeln under Erik ten Hag när United vann ligacupen.

Söndag 17.30, Viasat Sport Premium

Roma – Juventus

Juventus närmar sig Europaplatserna. Segern i Derby della Mole mot Torino senast var den fjärde raka i ligaspelet och sjuan Juventus har nu bara sex poäng upp till Atalanta. José Mourinhos Roma åkte på en blytung förlust mot nästjumbon Cremonese i veckan och lär vilja studsa tillbaka från den fadäsen illa kvickt.

Söndag 20.45, C More Fotboll

LÄS MER:Valencia: En klubb i kris

LÄS MER:Martin Ödegaard hyllar Arsenal: ”Jag har hittat hem”

LÄS MER:Glödhete Marcus Rashford ska ge Manchester United efterlängtad titel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS