Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: TOBIAS NYKÄNEN

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Graham Potter lämnar Östersund - klar för Swansea

Östersunds succétränare Graham Potter lämnar Sverige för att ta över ansvaret i Swansea City AFC, det meddelar klubben på sin hemsida.

Efter framgångarna med Östersund har tränare Graham Potter flera gånger spekulerats bort från Jämtland och under den senaste tiden har engelsmannen parats ihop med Championship-klubben.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter vårsäsongens sista match meddelade ordförande Daniel Kinberg att klubben har fått tillåtelse att förhandla med tränaren och under måndagen kom dessutom rapporter från Sky om att walesiska klubben hade kommit överens med Potter.

Något som senare bekräftades av både Swansea och Östersunds FK.

Under måndagen meddelade ÖFK nämligen på sin sajt att huvudtränaren är klar för klubben tillsammans med assisterande tränaren Billy Reid och scouten Kyle Macaulay.

"En stor tomhet"

Till Osdsport.se berättar ordförande Daniel Kindberg att han har full förståelse för Potters val, men samtidigt att han kommer sakna sin tränare.

– Efter att ha träffat och samtalat med Graham nästan dagligen i sju och ett halvt år så är det en stor tomhet som infinner sig just nu då det är definitivt att Graham lämnar för en annan fotbollsutmaning. Graham har berikat och utvecklat såväl personliga som yrkesmässiga sidor hos mig själv under alla år som vi har arbetat tillsammans.

43-åringen från Solihull har tränat Östersund sedan 2011 och ledde i fjol laget bland annat till Europa Leagues gruppspel.

2–0-segern hemma mot Häcken den 26 maj blev Potters sista match som tränare i Östersund.

Han kommer att tackas av vid en ceremoni i sommar, uppger klubben.

Jagar ersättare

Vem som kommer ta över efter Potters över sju år långa sejour vid Östersundsrodret är ännu inte klart.

– Just nu jobbas det febrilt för att hitta en ersättare, säger klubbens pressansvarige Patrick Sjöö.

När den allsvenska tabellsexan har sin första träning efter sommaruppehållet på onsdag nästa vecka så är det utan Potter vid sidlinjen.

– Om det står ett klart tränarteam redan då, det låter jag vara osagt. Nu är det prio ett att lösa det för klubben, säger Sjöö.

Fakta: Graham Potter:

Född: 20 maj 1975 (43 år).

Spelarkarriär: Birmingham 1992–93, Wycombe 1993 (lån), Stoke 1993–96, Southampton 1996–97, West Bromwich 1997–2000, Northampton 1997–98 (lån), Reading 1999 (lån), York 2000–03, Boston 2003–04, Shrewsbury 2003 (lån), Macclesfield 2004–05.

Tränarkarriär: Östersund 2011–18, Swansea 2018–.

Fakta: Swansea City:

Smeknamn: "The Swans".

Grundades: 1912.

Hemmaplan: Liberty Stadium (rymmer 21 088 åskådare).

Ägare: Jason Levien och Steve Kaplan, USA (majoritetsägare med 68 procent).

Ordförande: Huw Jenkins.

Främsta rival: Cardiff City.

Säsonger i Premier League: Sju (2011-2018).

Kända nuvarande spelare: Lukasz Fabianski, Wilfried Bony, Jordan Ayew, André Ayew, Leroy Fer, Martin Olsson, Kristoffer Nordfeldt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.