Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Gräsexperten: "Det här är framtidens underlag"

I 30 år har han hjälpt arenor runt om i världen med underlagsfrågor. När Gamla Ullevi nu lägger hybridgräs är Andy Cole säker på sin sak. – Ur aspekter som kvalitet och livslängd är det här framtidens underlag, säger gräsexperten som är rådgivare åt Got Event.

Den tidigare mattan är uppriven och den nya börjar snart att anläggas. När årets säsong startar är Gamla Ullevi den första elitfotbollsarenan i Sverige som har installerat hybridgräs som underlag. 95 procent gräs och fem procent konstgräs. 

Experten Andy Cole har ända sedan 2010 haft kontakt med Got Event angående gräset på Gamla Ullevi och på vägen fram till ett beslut om underlagsbyte har skotten funnits med som rådgivare och mellanhand. 

– I större delen av mitt liv har jag rest runt och hjälpt olika klubbar och arenor med gräsfrågan. Det finns inget som är så inspirerande som när det finns en arena som vill satsa på att göra planen bättre för klubbarna. Jag är oerhört glad över att få vara med i det här projektet. 

"Fler kommer ta efter" 

Han är övertygad om att satsningen på hybridgräset kommer falla väl ut - och att fler klubbar i Sverige inom kort kommer följa efter. 

– Ja, det tror jag. Alla ögon kommer vara på Göteborg i år, alla vill se hur den nya planen fungerar. Det här är den senaste tekniken, många kommer vara nyfikna på hur det fungerar. 

Och det finns flera föredömen ute i Europa. Stora klubbar och arenor som har valt att välja hybridgräs. 

– Liverpool använder sig av den här varianten. De har inte behövt byta matta på 16 år. De har renoverat gräset, tagit hand om det väldigt väl, men det är ändå en imponerande livslängd, säger Cole.  

"Ger en otrolig styrka"

Gamla Ullevis nya gräsmatta, som hämtats in från södra Holland, kommer rullas ut i början av helgen. När mattan har satt sig kompletteras gräset med fem procent konstgräs. Ett arbete som med hjälp av mänsklig styrning sköts av en maskin. 

– Ett konstgräs-strå varannan kvadratcentimeter är det som ska ned. Det kommer ta nio dygn innan hela planen är klar, och då jobbas det ändå i skift, säger Jan-Olof Lungberg, planskötare för Gamla Ullevi.

Han följer leverantörernas arbete på nära håll och han är spänd på vad som väntar. 

– Det kommer bli grymt, tror jag. Vi var och besökte Chelseas träningsanläggning, där de har kört samma koncept, vi försökte hitta strån av konstgräs i mattan, men det var omöjligt även för oss som jobbar med det här. Det är häftigt att se hur det vävs ihop, det är det som gör att mattan får sådan stabilitet. Rötterna från gräset väver runt konstgräsfiberna och det skapar en otrolig styrka. 

Klubbarna jublar

Från klubbarnas sida ser man också med tillförsikt fram emot det nya underlaget. 
– Det ska bli jättehäftigt. Utifrån det Andy beskriver så känns det helt underbart att vi får den här mattan, säger Gais tränare, Benjamin Westman som var med när Got Event bjöd in till informationsträff på Gamla Ullevi. 

Öis ordförande Joacim Nordh var också han på plats: 
– Äntligen säger vi från Öis. Den här mattan som har legat har lappats och lagats flera gånger, nu får vi en helt ny.

Han fortsätter: 

– Och av all utvärdering man har gjort av olika underlag så verkar det här vara det bästa. Då ska man som alliansförening vara oerhört ödmjuk och tacksam över att få vara med och få den här chansen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.