GP:s podd ”Laul med vänner” sände live från Gamla Ullevi

GP bjöd in till livepodd med gäster från fotbollsklubbarna i väst under måndagen – flera olika ämnen diskuterades. VAR-frågan, ledarskapsfrågor och agenternas växande roll i fotbollen var exempelvis på tal.
– Jag är inte mycket för agenter, sa Utsiktens tränare Bosko Orovic.

ANNONS
|

Kvällen började med ett samtal om damfotbollens utveckling och potential. I panelen fanns Häckens stjärna Elin Rubensson, kommunikationschefen Malin Fahlén och IFK Göteborgs tränare Peter Svanström.

Då kom frågan om förbundsutredningen om att ha två lag i de två högsta serierna upp, apropå att Häcken har lag i både damallsvenskan och elitettan.

– Det finns inget intresse från oss att alla ska ha lag i båda högsta serierna. Det är lite självmål från oss alla i så fall, sa Peter Svanström.

– Det är nog inte någon som vill ha en framtid med två parallella lag. Men för att fostra flest och bäst talanger i svensk fotboll så är det här ett bra upplägg just nu, sa Fahlén.

ANNONS
Malin Fahlén, Elin Rubensson och Peter Svanström.
Malin Fahlén, Elin Rubensson och Peter Svanström. Bild: Anders Ylander

IFK Göteborg går in i en tuff division 1-serie 2023, Elin Rubensson ser gärna Göteborgsderbyn i framtiden.

– Jag vill absolut ha upp Blåvitt i damallsvenskan. Jag tror generellt att det är bra att storklubbarna kommer upp. Kolla på England hur de har satsat där. Det är stora klubbar som har resurser och förutsättningar.

Kvällen fortsatte med ett samtal om superettan, med alla tre Göteborgstränare i panelen, plus GP:s Philip Trollér. Då uppstod en diskussion om agenter.

– Jag är inte mycket för agenter. Det finns några få som är väldigt bra. Men i dag är varannan kotte agent, känns det som. Det måste finnas 100 000 agenter bara i Göteborg, sa Utsiktens tränare Bosko Orovic vilket utlöste stort skratt i lokalen.

Örgrytes tränare Jeffrey Aubynn höll med, delvis:

– Vi behöver agenter, de är en del av fotbollen och något vi behöver acceptera. Jag har svårt för när de inte ser till spelarens bästa. Det måste handla om att kratta vägen för sin spelare och ju bättre beslut du tar desto mer avkastning kommer du få som agent. Där tycker jag många inte är riktigt skarpa.

Unga fotbollsspelare har blivit mer individualistiska i dag, precis som i resten av samhället, tycker Bosko Orovic, som tog upp frågan på scenen. Gais tränare Fredrik Holmberg har lärt sig att acceptera det.

ANNONS

– Vi söker spelare som vill vidare och har den drivkraften. Men vi trycker på att det är en lagsport och att du behöver göra din grej. Det är en nyckel att få fram det och vi tänker på det när vi rekryterar.

Jeffrey Aubynn, Fredrik Holmberg och Bosko Orovic.
Jeffrey Aubynn, Fredrik Holmberg och Bosko Orovic. Bild: Anders Ylander

Allsvenska tränarna om VAR

När kvällen skulle avslutades var det herrallsvenskan i fokus i paneldebatten. BK Häckens guldtränare Per-Mathias Högmo, IFK Göteborgs interimtränare Alexander Tengryd, IF Elfsborgs assisterande tränare Emir Bajrami och GP:s Joel Besseling var på plats på podiet.

Då blev det bland annat samtal om VAR och vikten av kontinuitet i klubbarna, där två ytterligheter fanns representerade. IFK Göteborg som har haft stor ruljangs på ledande positioner de senaste åren, Elfsborg som i stor utsträckning haft samma organisation under lång tid med huvudtränare Jimmy Thelin och klubbchef Stefan Andreasson.

– Klart att det betyder oerhört mycket (med kontinuitet), någonstans vill man sätta sin spelidé och bygga sin trupp. Många skriker efter en identitet och en kontinuitet, men det funkar bara bra så länge det går bra, när det börjar gå emot så vacklar man. Där är Stefan (Andreasson) den starka stöttepelaren i Elfsborg, många har krävt förändringar flera gånger, men man har vågat stå pall, sa Emir Bajrami.

Vidare pratades det också om hur Sverige står sig i fotbollskampen med övriga Skandinavien, där både Norge och Danmark exempelvis säljer spelare för betydligt större summor än i svensk fotboll.

ANNONS
Per-Mathias Högmo, Emir Bajrami och Alexander Tengryd.
Per-Mathias Högmo, Emir Bajrami och Alexander Tengryd. Bild: Anders Ylander

Tränarna om allsvenskans position i Skandinavien

Per-Mathias Högmo menar att det är stor skillnad mellan Norge och Sverige när det kommer till styrkeförhållande.

– Allsvenskan drar mest publik, intresset är fantastiskt. Det är grunden i fotboll. Sedan har Sverige till skillnad från Norge varit i EM- och VM-slutspel, jämfört med Norge som har missat och kvalat och kvalat, vi har fått lyfta på alla stenar för att kunna etablera oss i Europatoppen på annat sätt, sa Högmo.

Han fortsatte:

– Jag tycker det har varit för mycket fokus på att sälja spelare i Norge, sedan det andra (varför det skiljer sig mellan ligorna) är en existensiell fråga, på regional, lokal nivå kontra det globala.

Blåvitts Alexander Tengryd tycker att Sverige har tagit kliv på vissa områden – men ligger efter på andra.

– Svensk fotboll har blivit bättre, man har fler olika spelstilar, vi har flyttat fram våra positioner. Sverige har blivit okej att sälja sina spelare, Danmark är bättre på att sälja sina unga spelare. I Norge har man mer kapital i sin akademiverksamhet, de har en större bas att ta fram spelare. Spelstilsmässigt kan svenska lag slå danska och norska. Vi behöver bli ännu bättre att få ihop talangutveckling, kontinuitet och ta betalt för våra talanger – utan att sälja dem för tidigt.

ANNONS

LÄS MER:Här är alla försäsongsanalyser – läs om samtliga Göteborgslag

LÄS MER:Så har Blåvitt förändrats sedan tränarskiftet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS