Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

”Gott att det blev City, precis vad vi hoppades på”

Göteborg FC önskade antingen Slavia Prag eller Bröndby, fruktade Paris Saint-Germain och fasade för Manchester City. Efter att ha lottats mot brittiskorna i Champions Leagues 16-delsfinal var tongångarna ändå positiva.
– Vi kommer sälja oss jäkligt dyrt och räknar med att gå vidare, säger lagets tränare Jörgen Ericson.

För fjärde gången i historien deltar Göteborg FC i Womens Champions League och precis som i fjol går klubben in i turneringens 16-delsfinal.

Då ställdes GFC mot Bayern München, förlorade hemmamatchen med 1-2, vann returen i Tyskland med 1-0 och åkte ut på färre gjorda bortamål.

LÄS MER: Göteborg räckte inte till i Champions League: ”Stolt över tjejerna”

Nu hoppades klubben, som siktar på den final som spelas i Göteborg till våren, på ett lite enklare motstånd.

Så blev inte fallet.

– Gott att det blev City. Precis vad vi hoppades på! var tränaren Jörgen Ericsons spontana kommentar direkt efter lottningen.

Han skämtade förstås och beskrev hur tankegångarna gick inför lottningen.

”Känns som att vi har stora möjligheter”

– Man höll ju tummarna för Bröndby naturligtvis. Mot dem hade vi haft störst chans. City blir att bita i. Jag såg dem i derbyt (2-2) mot United. De är lite mer som ett lag, en maskin. Ett jäkla bra lag dessutom, analyserar Jörgen Ericson.

Första matchen spelas i Göteborg 9 december, returen går i Manchester veckan därpå. Göteborg FC tänker inte vika ned sig.

– Jag är optimist. Får vi det här till att sitta ordentligt har vi stora chanser. Vi har lärt oss av förra året. Det känns som att vi har stora möjligheter. Det får vi hoppas och tro, säger Jörgen Ericson.

Manchester City är för närvarande femma i Womens Super League bakom Manchester United, Arsenal, Chelsea och Everton och består förutom amerikanskorna Rose Lavelle och Sam Mewis uteslutande av brittiskor. Spelsystemet är 4-4-2.

– Det gäller att få ett jäkla bra resultat hemma, helst hålla nollan, så att man kan åka över med känslan att det räcker med att göra mål. Då kan de känna stress eftersom de SKA gå vidare.

Frågan är hur Manchester City reagerar på lottningen.

Använder landslagskompisar som ”spioner”

– Det beror på hur mycket de vet om oss. Går de in och ser hur vi spelar har de nog en del respekt. Det är inga amatörer de möter. Det är, ta mig djävulen, landslagsspelare överallt.

I det svenska landslaget spelar Jonna Andersson och Magdalena Eriksson som båda har bra koll på Göteborgs kommande motstånd.

– Våra landslagsspelare får mjölka dem på information, sedan får vi skaffa lite videomatcher också, säger Jörgen Ericson om den kommande scoutingen.

Klubbens ordförande Peter Bronsman uttalade tidigt att Göteborgs mål med årets Champions League är att gå till final.

– Det blir svårare nu, säger tränaren Jörgen Ericson.

”Räknar med att gå vidare”

Han lägger snabbt till:

– Det gäller att ha tur i lottning. Nu möter vi ett av de lagen som har gått bra tidigare. Det blir lite besvärligare, men varför inte? Det är inte omöjligt. Det man ställer upp i försöker man vinna. Det tycker jag låter spännande. Kan man vinna och gå vidare från den är omgången kanske det blir lättare i nästa – och då kan vi fylla på med mer spelare.

Så hur går det mot Manchester City? Jörgen Ericson tvekar inte en sekund.

– Vi kommer sälja oss jäkligt dyrt. Vi räknar med att gå vidare.

LÄS MER: Så bra har Göteborgs guldhjältar varit - betyg på alla spelare

Klart sedan tidigare är att varken Emma Berglund eller Rebecka Blomqvist är tillgängliga för spela i Champions League. De har redan lämnat klubben. När det gäller Natalia Kuikka och Emily Sonnett finns det fortfarande ett litet hopp.

– Det jobbas på det. Det hänger på deras vilja att spela och att de i nästa fas i så fall får mindre vila, säger GFC-tränaren Jörgen Ericson och syftar på den ännu inte bekräftade starten av den amerikanska damfotbollsligan.

Emma Koivisto är tillgänglig för båda matcherna, Julia Zigiotti Olme eventuellt den första. Hennes operation är uppskjuten och görs mitt emellan matcherna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.