Dennis Andersson och Zhang Ligong berättar om Gothia Cup China som ska dra igång nästa år.
Dennis Andersson och Zhang Ligong berättar om Gothia Cup China som ska dra igång nästa år.

Gothia Cup på export till Kina

ANNONS
|

I augsti nästa år är det meningen att den första upplagan av Gothia Cup China ska äga rum i åttamiljonersstaden Shenyang. Den ligger nordost om Peking, nära gränsen till Nordkorea.

Förhoppningen är att runt 800 lag ska deltaga första året, det flesta sannolikt från Kina.

– Jag har jobbat med detta i två och ett halvt år. Vi exporterar vår kunskap, vårt nätverk och vårt varumärke. Det är det man behöver, vårt knowhow, säger Dennis Andersson, klubbdirektör i Häcken som arrangerar Gothia cup.

I Shenyang kommer man, bland annat, att bygga 40 fotbollsplaner på den ena sidan av floden som rinner genom staden. På området ligger nu en golfbana. Shenyangs motsvarighet till Göteborgs Heden blir huvudarenan Kristallkronan. Den byggdes för några år sedan och tar 70 000 åskådare.

ANNONS

De deltagande ungdomarna kommer att få bo i studentlägenheter som tillhör stadens två universitet. Där finns totalt 20 000 bäddar att tillgå.

Staden Shenyangs målsättning är att bli centrum för kinesisk fotboll

Zhang Ligon är affärsman och en av investerarna i turneringen. Han är också ordförande för Gothia Cup Chinas organisationskommitté. På onsdagen var han på plats i Göteborg

– Kina är ett utvecklingsland och har inte så lång tradition av fotboll, men på senare tid har fotbollen fått större betydelse. Vi hoppas nu få den yngre generationen att sprida fotbollen inom landet. Gothia Cup är den största ungdomsturneringen i världen, det är därför vi vill ta den till Kina, säger han.

Gothia Cup har sålt rättigheterna att använda namnet, inom vissa strikta ramar.

– Det är väldigt reglerat i kontraktet som gäller 15 år., säger Dennis Andersson.

Två personer från Gothia Cups organistaion kommer om ett par veckor att åka till Shenyang för att vara med och dra igång arbetet med turneringen.

ANNONS