Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Gothia Cup-kaos: Unga kastade stenar på polisen

Det var rörigt på Heden om kvällarna under Gothia Cup. Unga gjorde rusningar mot polisen och ska dessutom ha kastat stenar på polisfordon. Men polisen hade svårt att ingripa på grund av det stora antalet ungdomar på platsen.

Ellen Lindahl var på plats varje kväll på Heden mellan klockan 18-22:30 för att jobba. Hon och hennes kollegor blev chockade av stämningen som rådde efter att matcherna Gothia Cup-matcherna slut. Då försvann spelarna och deras ledare, kvar blev alla ungdomar som var där för att "hänga".

– De bråkade, skrek och bankade på saker. Det var packat med folk och det kändes inte som att någon var över 17 år gammal. Det fanns poliser och några ordningsvakter men de avstyrde bara bråk och knuffade ut folk från området. Hade jag varit yngre hade jag inte velat vara där ensam som tjej, menar Ellen Lindahl.

LÄS OCKSÅ: "De kastade flaskor och skrek hora"

Bilden bekräftas av polisen. Det var en utmaning att hålla de unga i schack.

– Det var rörigt där nere och en del ungdomar gjorde rusningar mot oss. Vi beslöt oss då för att avvisa vissa ungdomar. Men då började deras kompisar kasta stenar på polisen, berättar chef för polisen i Storgöteborg Erik Nord.

"Polisen hade panik"

På fredagkvällen var det särskilt mycket folk. Ellen Lindahl tyckte det låg något konstigt i luften. Medan hon jobbade såg hon en polis komma gåendes, han såg ut att vara någon typ av insatsledare och han kommunicerade febrilt med sina kollegor. 

– Han hade panik för det var så mycket ungdomar men ingen förutom polisen var där för att stävja situationen. När ett bråk utbröt försökte polis avstyra det, men då bildades en ring runt poliserna och det började bli kaotiskt. Då körde polisen sin piketbuss rakt igenom folkmassan i det jag uppfattade som ett desperat försök att skingra folkmassan, minns Ellen.

Men den här typen av komplicerade situationer är inte främmande för polisen, under Gothia Cup . Tvärtom är det vad myndigheten förväntar sig. Problemet är att deras resurser är begränsade.

– Det har varit rörigt emellanåt, dessvärre är det här är en del av vår vardag. Av taktiska skäl klarar vi inte alltid av att göra ingripanden. Att köra rakt in i ett tumult är en teknik vi använder i sådana lägen, förklarar Erik Nord.

Hur effektivt är det då?

– Det är klart att det vore önskvärt att gå ut och prata folk tillrätta, kanske ha ett medvetandehållande samtal. Men det här är situationer som är krångliga att hantera. Vi gjorde några omhändertaganden under veckan. Men jag har inte den exakta siffran just nu.

Vad skulle kunna hända om ni försökte gripa någon i ett sådant läge?

– Då kan vi hamna i situationer som vi inte kan reda ut och som kan innebära att vi äventyrar vår egen säkerhet. Om vi varit bättre bemannade hade vi troligtvis agerat annorlunda. Men givet förutsättningarna var det säkert ett klokt beslut att åtminstone skingra oroligheterna, säger polischef Nord.

Brist på ansvarskännande vuxna

Ellen är kritisk till att det inte fanns några föräldrar på stan eller nattvandrande vuxna. Avsaknaden av ansvarskännande vuxna som kan prata med unga gjorde troligtvis att situationen blev än mer rörig, resonerade Ellen och hennes kollegor.

– Vi reser väldigt mycket med jobbet och ser hur evenemang organiseras runt om i landet. Det är alltid olika typer av vuxengrupper ute. Men här är det inte en enda. Är det detta som är Göteborg? Det är djungelstämning med killar som skriker och gapar på tjejer, menar Ellen.

LÄS OCKSÅ: Sexuella ofredanden under Gothia Cup

Polisens taktik att avvisa ungdomar fick alltså motsatt effekt, med stenkastning som följd. Ellen tror inte att "hårdhandskarna" kommer få unga att bete sig mer civiliserat.

LÄS OCKSÅ: Gothia Cup stänger av lag efter sexuella ofredanden

– Det hjälper inte att de skickas iväg av polisen. Stämningen, hetsen och attityden råder man inte bot på genom att knuffa iväg någon.

Förväntade sig bättre säkerhet efter sexofredanden

Efter invigningen av Gothia Cup skedde brutala sexofredanden i grupp riktade mot unga kvinnor. Sett till det hade Ellen förväntat sig ett mycket noggrannare säkerhetsarrangemang. Men när hon frågade en polis hur bevakningen såg ut blev hon minst sagt chockerad av svaret.

– Polisen trodde att det fanns en eller två civilpersoner på området. Men med tanke på de sexuella ofredandena som anmäldes på invigningen så hade jag trott att många vuxna skulle vilja vara nere på Heden för att ta hand om sina ungdomar, resonerar Ellen.

LÄS OCKSÅ: Hemskickade Gothia-klubben: "Vi är besvikna"

Om inte annat så menar hon att vuxna hade kunnat prata med ungdomarna. På så vis kanske de hade lugnat ned sig.

– Men det fanns ingenting sådant alls. Tjejer som gick förbi ropades på och hetsades mot. Och händer det något så kommer 20 ungdomar till och hetsar på. Det är så lättantändligt. Hade jag varit 15 hade jag inte velat gå förbi där. Jag hade heller inte velat vara 15 år och så kaxig och hårdhudad att jag klarat av det där klimatet, menar Ellen.

Borde Gothia Cup ta ansvar och utöka säkerheten ytterligare?

– Det känns som att det enda de gjort är att ta in ordningsvakter och meddela polisen att de behövs. Men vi tyckte att man måste prata med ungdomar och inte bara avstyra grejer. Situationen växer bara om man inte lär dem att tagga ned. Bryr man sig om den unga generationen så är det ett utmärkt tillfälle att visa det genom att investera sin tid under Gothia Cup, säger Ellen Lindahl.

 

"Vi ska analysera vad som hänt"

På Gothia Cup säger man sig vara medveten om att det kan hetta till på Heden. Men arrangören känner inte igen sig i varken Ellens eller polisens beskrivning.

– Ja, det var väl lite stökigt emellanåt. Jag var i och för sig inte där, men polisen hade kontroll och vår säkerhetspersonal också. Men det är klart att det var rörigt emellanåt. Vi har däremot inte upplevt att det var katastrofalt, säger Gothia Cups presschef Tore Lund.

GP ifrågasätter hur Gothia Cups egen säkerhetsinsats såg ut och förmedlar att vi fått klagomål som tyder på att deras personal passerade obemärkt. Vilket i detta sammanhang givetvis inte är önskvärt.

– Vi har en omfattande säkerhetsapparat på Gothia Cup. De var på plats och vi har haft närmast fördubblad personal i år jämfört med tidigare år. Det är vad jag kan säga.

Men vad tänker ni göra åt att folk upplevde det som kaotiskt och kände sig otrygga?

– Vi ska naturligtvis analysera och gå igenom allt som hänt. Jag tycker vi gjorde det bra. Men det är klart att vi ska se vad vi kan göra ännu bättre inför nästa år, intygar Gothia Cups presschef Tore Lund.

 

Var du på plats? Har du bilder? Hör av dig till oss på GP.

Mejl: [email protected]

Telefon: 031-17 20 10031-172010

MMS: 72010

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.