Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Golgatavandring bland duvor, hästar och spårvagnar

Det blev en dag av räknande, fast ändå inte. Sverige kan fortfarande gå direkt till VM, bli seedat i playoff, bli oseedat i playoff och – faktiskt – missa hela klabbet.

Som ni märker försöker jag hålla er på halster, bygga upp en spänning, lyfta matchen i morgon till något den var, men inte längre är.

Precis som Erik Hamrén inleder och avslutar Janne Andersson sitt första mästerskapskval som svensk förbundskapten mot Nederländerna. 

För Hamréns del började det sådär. Fyra av spelarna från den startelvan finns med i morgon igen. Heta straffskytten Andreas Granqvist, geniet Ola Toivonen, frisparksspecialisten Sebastian Larsson och målnickaren Mikael Lustig. Dessutom hoppade lördagens fyramålsskytt Marcus Berg in. Fast insatsen var inte så blek som minnet påstår. Sverige vann faktiskt både bollinnehav, antalet avslut och antalet avslut på mål. 

Så om det inte vore för det där inkastet, för det långa laget, för Ola Toivonens supermiss, för alla felvända försvarsspelare och en naiv taktik så var det … helt okej. 

Nu blev det visserligen 1-4, men vi kunde rentav vunnit. Nu spelade det till slut ingen roll ändå. Erik Hamrén fick sin revansch, Ola Toivonen fick sin (och som han fick den) och Sverige bröt den där kvällen på Råsunda Nederländernas sex år långa svit utan förlust. 

Med Janne Andersson började vi om. En del ofrivillighet, som med Kim Källström, Andreas Isaksson, Zlatan Ibrahimovic, Pontus Wernbloom, Erik Johansson och Erkan Zengin, en del skaderelaterat, som Martin Olsson och Rasmus Elm. 

Men framför allt med grunderna.

Effekten av det har vi kunnat följa de senaste månaderna och jag syftar framför allt på tävlingsmatcherna på Friends, den mot Frankrike och de mot Vitryssland och nu Luxemburg; resultatet (8-0) ingen trodde var möjligt, siffrorna Dick Advocaat dömde ut som ett skämt. 

Därför blir morgondagens utsålda kvalmatch på Amsterdam Arena en holländsk golgatavandring istället för upprättelse, en möjlighet för fansen att med kött och blod visualisera det andra kvalmisslyckandet på raken, en chans för en besviken hemmapublik söka och finna de skyldiga. 

Ur deras perspektiv räcker det inte med seger för att starta läkeprocessen.

Jag tror varken Arjen Robben, Daryl Janmaat eller Davy Pröpper skall räkna med villkorslös kärlek den här gången.

Ni anar för övrigt inte hur många spårvagnar det finns i Amsterdam, hur de dyker upp från ingenstans och får den göteborgskaste av göteborgare att framstå som stressad. Det finns ytterligare tre uppenbara saker som tar plats i miljonstadens stadskärna. Duvorna, hästarna och cyklarna. Och det slår mig att hjälmarna inte fått fäste på Dam, torget där det kungliga slottet är beläget. Alla hojar, ingen bryr sig om att bära huvudskydd.

Jag tänker oseedat playoff. Det är där vi landar. Gärna mot Danmark. Det var kul senast och kan bli kul igen. 

Plus

Island. Gör det igen. Eller … har chansen att nå VM för första gången. Det är lika stort som för två år sedan. Dock inte lika överraskande.

Minus

Självklart olyckligt att uppemot 1500 falska biljetter varit i omlopp inför tisdagens VM-kval. Det finns drabbade svenskar, som köpt biljett, rest ned och nu missar matchen.