Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Glenn Strömberg slutar på SVT – efter 26 år

Glenn Strömberg har jobbat för SVT i 26 år.
Men det pågående mästerskapet i Qatar blir hans sista för kanalhuset.
– Vi har tecknat ett avtal som gör honom exklusiv för oss från 2023, säger Fredrik Johansson på Viaplay group till Expressen.

Glenn Strömberg är Blåvittikonen och landslagsstjärnan som blev tv-expert. 1996 gjorde han debut i samband med EM i England – 26 år senare står det klart att VM i Qatar blir hans expertframträdande i public service.

Problematiken ligger i att Strömberg till vardags jobbar för Viaplay. För Viaplay har han tidigare uteslutande gjort europeisk fotboll, men sedan en tid tillbaka har man också sändningsrättigheter till landslagsfotboll.

Strömberg fick tillåtelse att arbeta med VM i Qatar, men efter det är det slut.

– Då Viaplay numera har landslagsrättigheterna till herrlandslagets EM- och VM-kval samt Nations League, har vi tecknat ett avtal med Glenn som gör honom exklusiv för oss från 2023. Glenn kommer även fortsatt ha en framträdande roll i våra Premier League-sändningar, säger Fredrik Johansson, presschef på Viaplay groups sportavdelning till Expressen.

Det blir sista matchen

SVT:s tillförordnade sportchef Max Bursell bekräftar att Strömbergs avtal går ut efter VM. Samtidigt är han hoppfull kring att parterna ska kunna hitta en överenskommelse längre fram.

– Fotbollsmästerskap i SVT med Glenn Strömberg är en klassiker sedan 1996 och vi jobbar gärna ihop i framtiden. Om Glenn har andra avtal som förhindrar det får vi försöka hitta en lösning eller vänta tills läget är annorlunda. Men det är långt till EM 2024 så det är ingen panik från vår sida, säger Bursell till Expressen.

Strömberg har varit synonym med mästerskapsfotboll i SVT, på senare år tillsammans med kommentatorn Chris Härenstam. Därför är det många som har tagit honom till sina hjärtan.

Framöver får den som vill höra hans karaktäristika vrål alltså vända sig till Viaplay. Enligt det nuvarande schemat blir VM:s bronsmatch den sista sändningen innan det är den verkligheten vi har att förhålla oss till.

GP söker Glenn Strömberg.

LÄS OCKSÅ: Uppgift: Glenn Strömberg stoppas från SVT

LÄS OCKSÅ: Glenn Strömberg om VM-missen: ”Äcklig känsla”

LÄS OCKSÅ: Glenn Strömberg om sin stora jobbglädje: ”Har aldrig varit roligare”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.