Glenn Strömberg har ingen noja över att bli äldre. Bild: Bildbyrån
Glenn Strömberg har ingen noja över att bli äldre. Bild: Bildbyrån

Glenn Strömberg njuter av livet som 60-åring

Glenn Strömberg har under många år varit en av landets mest hyllade expertkommentatorer. Nu fyller han 60 år och tycker fortfarande jobbet är lika roligt.
– Fotbollen är fortfarande min stora passion i livet, säger han.

Det är hemma i Bergamo i norra Italien som Glenn Strömberg firar sin 60-årsdag tillsammans med sin familj. Eller firar och firar, han är inte så mycket för att fira sina födelsedagar.

– Jag firar aldrig när jag fyller år. Det är som en helt vanlig dag, i princip. Det var samma sak när jag fyllde 40 och 50. Det var kul när man var liten och fick presenter men sedan blir man vuxen och växer ifrån det, säger han.

Och någon åldersnoja har han heller inte.

– 60 känns ju inte så gammalt egentligen. När man var liten tyckte man ju att det var jättegammalt men nu omges jag av massor med 60-åringar så då blir det helt annat perspektiv på det.

"Min stora passion"

I många års tid har Glenn Strömberg gått från att ha haft en fin aktiv karriär i landslaget, IFK Göteborg, Benfica och Atalanta, till att bli en av Sveriges mest hyllade expertkommentatorer.

– Fotbollen är fortfarande min stora passion i livet. Jag är väldigt lyckligt lottad att kunna jobba med detta, säger han.

Han har jobbat som bisittare sedan EM 1996 och tycker jobbet är lika roligt fortfarande. Men det är ett yrke som förändrats en del med åren.

– Framförallt är publiken mer påläst än tidigare. När jag började var det inte så många som visste särskilt mycket om det, men nu är det lättare att bli upptäckt när det blir fel, säger Glenn Strömberg.

– Men en behållning är när man verkligen gett tittarna ett mervärde i att kolla på fotboll, att man fått någon att förstå något. Det är det jag strävar efter i rollen som expert.

Precis som yrket i sig så har även spelet förändrats. För det mesta kommenterar Glenn Strömberg Premier League i England där debatten kring videogranskningssystemet VAR gått varm under säsongen.

– Jag har väl ganska tidigt sagt att jag tror att man kommer fokusera mer och mer på små detaljer och att det är då det blir svårt. Och det är den utvecklingen vi ser nu. Det är en sak att mål är mål men nu ska man titta på allt och då har det gått lite för långt. När det är tajta bedömningar tycker jag man ska släppa det, säger han.

Högt tempo

Det är alltjämt högt tempo i Glenn Strömbergs liv. Vid sidan av fotbollskommenteringen är han aktiv i såväl mat- som klädbranschen, där han bland annat har ett samarbete med Gekås Ullared. Dock har han dragit ned en del på aktiviteterna vid sidan av på sista tiden.

– Det har blivit mer exklusivt och att jag engagerar mig mer i det när jag har lust. Det blir resor en gång i månaden som det var ett tag. Överlag har jag trappat ned på resande från ungefär 210 flygresor per år för tio år sedan, till ungefär 125. Jag har lärt mig att inte tacka ja till allt, säger Glenn Strömberg.

Han berättar att det mest är matbranschen som tagit mycket tid och energi de senaste åren. Hans märke finns i 3-400 butiker i Sverige som han åkte runt och besökte.

– Jag drömde ju om matvaror på nätterna till och med, säger han.

"Roligt att berika sig"

Men Glenn Strömberg har inga planer på att lägga av helt med sitt företagande. Han trivs med att ha andra bollar än fotbollar i luften.

– Jag känner att det ger ett mervärde till livet. Det är roligt att berika sig med nya kunskaper hela tiden så jag vill inte ta bort något av det helt, säger han.

Har du några särskilda planer för framtiden?

– Nu kommer jag ju vara kvar på Viasat i åtminstone tre år till och sedan får vi se vad som händer. Men jag har världens bästa jobb, ett jobb som många vill ha, och det är jag väldigt tacksam för. Det är folk i min ålder som har betydligt tyngre jobb så jag är väldigt glad över att få ägna mig åt det roligaste jag vet. Särskilt när man tänker på hur många i världen som inte ens har vatten och som knappt kan klara dagen.

Glenn Strömbergs tre bästa minnen från kommentatorskarriären:

Bild: AI PROJECT
Bild: AI PROJECT

VM-finalen i Frankrike 1998

– När laguppställningarna kom och Ronaldo inte fanns med i Brasiliens lag. Det blev totalt kaos. Sedan ändrades uppställningen och då kom det en security-kille och tog alla lappar med laguppställningen. Det var kaotiskt och alla undrade hur Ronaldo mådde.
Bild: CHRISTIAN HARTMANN
Bild: CHRISTIAN HARTMANN

VM i Ryssland 2018

– Det var ett helt perfekt arrangerat mästerskap, ett av de bästa jag varit med om. Man hade ju vissa tveksamheter inför men det var riktigt bra. Fram till sista dagen. Hemresan var kaos när alla skulle iväg samtidigt och det var med nöd och näppe jag och Chris Härenstam hann fram till gaten till slut.
Bild: ICON SPORT
Bild: ICON SPORT

Barcelonas vändning mot PSG i mars 2017

– PSG hade vunnit med 4–0 på hemmaplan i den första kvartsfinalen och Barcelona gör en helt otrolig match och vinner returen med 6–1. Det var en magisk stämning på Camp Nou och på stan har jag aldrig upplevt något liknande i Barcelona efter en match.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.