Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Glenn Hysén ser fram emot kvartsfinalen mot England

På lördag spelar Sverige sin första kvartsfinal i VM-sammanhang sedan brons-sommaren 94. Motståndet står England för och en som knappt kan bärga sig är anglofilen Glenn Hysén.
– Det kommer bli så jäkla häftigt, herre jävlar jag börjar nästan lipa redan nu, skrattar han.

Med sina säsonger i Liverpool och den ikoniska matchen mot England 1988, då Hysén nästintill tog hand om motståndet på egen hand och fick betyget sex getingar efter en prestationen, så är kopplingen till helgens motståndarnation tydlig.

Så för honom blir kvartsfinalen något alldeles extra.

– Det blir ju knappast större än så här, konstaterar han.

– Jag kan ju bara gå tillbaka till 80-talet när jag spelade mot England, vi förlorade ju aldrig mot dem. Det betyder ju egentligen ingenting nu eftersom spelarna idag är en helt annan grupp än på 80-talet. Men det är jävligt kul att vi har haft så, enkelt ska jag kanske inte säga, men det brukar ju gå bra mot England.

LÄS MER: Statistiken som talar för svensk seger

Hysén poängterar att han, till tusen procent, håller på Sverige under kvartsfinalen. Men hade gärna sett ett annat motstånd på lördag.

– Kan de inte möta ett annat lag än England känner jag? Jag älskar ju verkligen engelsk fotboll, säger han och fortsätter:

– Jag har ju alltid älskat den engelska fotbollen, jag har ju vuxit upp med Tipsextra och suttit fastklistrad framför teven när det varit på.

"Kan inte börja snacka guld nu"

Sveriges fotbolls-VM har varit en stor succé och segern mot Schweiz innebar första kvartsfinalen på 24 år. Men trots framgångarna tror inte Hysén att man tappar fotfästet och blir för kaxiga.

– Nej, nej, nej! Jag tror att Janne Andersson och gubbarna är jordnära. Nu är det ju ett gäng och inte bara en spelare.

Just att få laget till att bli ett lag är en egenskap hos Janne Andersson som Hysén gillar.

– Det har jag sagt innan. Han gjorde det bra i Halmstad och i Norrköping där han tog dem till guld, vilket är otroligt. Han får ihop gubbarna på ett fantastiskt bra sätt. Alla sig engagerar sig under honom.

LÄS MER: "England är lätta att göra mål på"

Likt Janne Andersson vill inte Glenn se bortom Englandsmatchen och spekulera i hur långt Sverige kan ta sig.

– Vi kan inte börja snacka guld nu, nej ner med förväntningarna. Nu är det England som gäller!

"Kommer få en hjärtinfarkt"

När det stod klart att Sverige skulle spela kvartsfinal kom direkt pikarna från engelskt håll. En som inte såg Janne Anderssons lag som ett större hot var förre Chelsea-spelaren Pat Nevin.

– Om England spelar mot det svenska laget kommer de vinna över dem 99 gånger av 100, sa Nevin i BBC Radio efter Sveriges avancemang.

LÄS MER: Ny engelsk attack mot svenska landslaget

Men trots att man har ett lag med superstjärnan Harry Kane i spetsen så borde inte England vara för självsäkra inför matchen menar Glenn.

– Statistiken har talat för sig. Sverige har ju att bevisat att man är på riktigt, att man är att räkna med. Så engelsmännen ska inte vara för kaxiga.

Vad kommer krävas för en svensk seger då?

– Det gäller ju att ha tålamod, de spelar jävligt bra offensivt och har man inte tålamod så spricker det. Men Sverige har ju bara släppt in två mål och som Lindelöf och Granqvist har spelat ... kom igen England och ge oss vad ni kan!

Vad för matchbild väntar du dig då?

– Jag tror att de kommer att spela jävligt försiktigt. Det kommer nog bli en tråkig match, men jag hoppas på 4-4 och att Sverige vinner på straffar.

Låter som en nagelbitare?

– Herregud, jag kommer få en hjärtinfarkt då!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.