Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Glädjebesked för Gais: Nyckelspelaren redo för derby

August Wängberg har dragits med sjukdomsproblem i två veckor – men till cupderbyt är ytterspringaren redo för spel.
– Viktigt för laget, säger tränare Stefan Jacobsson.

En dag kvar till tävlingspremiär och cupderbyt mot BK Häcken. Då körde Gais en lättare träning på Valhalla i regnovädret.

Undantaget långtidsskadade Haris Cirak och Aiden Harvey deltog hela truppen. Så även August Wängberg, som har varit borta i två veckor med sjukdomsproblem och därför missat tre matcher.

– Men nu är jag helt kry igen, skönt, försäkrar Wängberg när han stannar till efter träningen.

– Det har varit halsont varenda morgon i två veckors tid. Jag har varit hos läkaren och de sa bara att det var att vänta, men nu är det som sagt bra.

Tränare Stefan Jacobsson gläds över att ha ytterspringaren tillgänglig igen.

– "Agge" har alltid en bra fysisk nivå. Han såg väldigt bra ut innan sjukdomen, tyvärr blev två veckor som försvann för honom nu, men det är en spelare som återhämtar sig fort, så det är viktigt för laget och truppen.

Han kommer med all säkerhet finnas med i derbytruppen.

Där lär också Carl Nyström ingå – även om försvarschefen klev av lördagens träning, tillfälligt, efter att ha fått ett skott över käken.

Efter att ha undersökts av fystränare Conor McDonagh vid sidan kunde Nyström återvända tillbaka i spel en stund senare – men var då fredad från tacklingar.

– Det är lugnt. Han fick en vridning i käken, men det hoppas jag inte ska vara några problem. Och blir det så ... då får vi lösa det, säger Stefan Jacobsson.

Ser ut att skifta spelsystem

Tränaren har hittills under försäsongen främst använt sig av ett 3–4–3-system. Mot Häcken är det inte omöjligt att det i stället blir 3–5–2. Det var åtminstone så det förväntade startlaget formerades under tvåmålsspelet.

– Jag använde båda systemen i Degerfors. Det är mycket möjligt att det ena kan användas en gång och sedan det andra används en annan gång. Men 3–4–3 är det som vi har tränat mest på, sedan är det bra att kunna korrigera och anpassa sig, säger Jacobsson som är belåten över att skadesituationen hela tiden ljusnar.

Emil Wahlström, Niclas Andersén och Nikola Ladan fick samtliga hoppa in mot Qviding – deras första matchande, efter en längre tids rehab.

Trion lär också ingå i derbytruppen.

– Det är klart att man kanske hade hoppats att några av spelarna som är tillbaka hade varit lite längre fram. Men det kommer. Vi visste att vi skulle få börja första delen av försäsongen med att vara noga med de spelarna. Både Nikola, Emil och Andersén är alla på gång.

– Och vi har inte dragit på oss några nya skador, peppar peppar än så länge. Vi har hållit den belastningsplaneringen som vi har pratat om innan. Jag måste säga att alla i teamet gör ett jäkligt bra jobb, säger Jacobsson.

Fakta: Gais

Läget i laget inför derbyt: Skadeläget ljusnar fortsatt. August Wängberg är tillbaka efter sjukdom, långtidsskadade Haris Cirak och Aiden Harvey är borta.

Trolig startelva: Mathias Karlsson – Carl Nyström, Boris Lumbana, Charlie Weberg – August Wängberg, Jesper Brandt, Predrag Randelovic, Joackim Åberg, Fredrik Martinsson – Richard Yarsuvat, Mervan Celik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.