GFC utan tv-pengar: En jäkla smäll

Damallsvenskan har inget tv-avtal den här säsongen utan producerar istället sändningarna själva. Det skapar stor ekonomisk osäkerhet för Göteborg FC.  – Kortsiktigt är det en jäkla smäll, säger klubbens ordförande Peter Bronsman.

ANNONS
|

Svensk Elitfotboll Dam (EFD) äger medierättigheterna för Damallsvenskan. Det tv-avtal som EFD hade med Tv4-gruppen gick ut till den här säsongen. Något nytt avtal har inte tecknats och Damallsvenskan sänds och produceras nu av EFD själva, via internet.

Det betyder att Göteborg FC inte längre är garanterade tv-pengar på drygt en miljon kronor, mellan 10 och 15 procent av budgeten.

– Kortsiktigt är det en jäkla smäll. På det gamla sättet har vi vetat vad vi har haft. Men jag måste ge dem en chans. Det kan bli så att vi får mer pengar också, det vet vi inte, säger Peter Bronsman.

ANNONS

I kolumnen tv-pengar stod det tidigare en fastställd summa, nu vet ingen hur mycket pengar klubbarna faktiskt kommer få via den nya tv-plattformen.

– Jag kan känna att det gick lite för hastigt. Om jag hade fått önska hade övergången varit mjukare, man visste ju när tv-avtalet tog slut. EFD tror på det nya sättet, men det blir abrupt för klubbarna, säger Peter Bronsman.

Den första utbetalningen kan komma i sommar. Tills dess får GFC ägna sig åt "vanligt jäkla budgetarbete" som Peter Bronsman beskriver det.

– Det är upp till oss att få in sponsorer och titta över kostnaderna inför nästa säsong. Man måste stötta de på EFD, de har jobbat jättehårt för damfotbollen. Det är för tidigt att säga hur det kommer gå, säger han.

Är du orolig?

– Jag är aldrig orolig. Det är som på vilken arbetsplats som helst, ibland tappar man en kund, ibland får man en kund.

ANNONS