Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

GFC upp i serieledning efter uppvisning

I sista matchen innan VM-uppehållet gjorde Göteborg FC processen kort mot LB07. Den främsta processförkortaren hette Rebecka Blomqvist – som nu är i kapp Pauline Hammarlund i den interna skytteligan.
– Det är väl bra om vi håller det jämnt så vi inte blir sura på varandra, skämtar Blomqvist efter 3–0-segern.

Söndagens första halvlek på Valhalla bjöd på LB07-mangling, och den som mer än någon annan stod för den inledande manglingen av bottenlaget var Natalia Kuikka.

Bara tre minuter in var vänstermittfältaren nära att bomba in en hörnretur. Strax därpå stod hon för en beslutsam kanträd – och innan tio minuter var spelade skickade hon iväg ett perfekt inlägg från samma kant, som Rebecka Blomqvist kunde förvalta till 1-0 från nära håll.

– Det är alltid skönt att göra mål men vi spelar bra också, så jag kommer i bra lägen, säger Blomqvist efter matchen.

Vid det laget hade anfallskollegan Pauline Hammarlund redan haft en stolpträff, och minuterna efter målet hade Hammarlund även en nick från nära håll som blåste precis utanför.

LÄS MER: "Hon som satte tonen i dag"

Bud på mycket mer

Hade GFC-siktet varit bättre inställt hade det kunnat stå 4-0 efter en kvart. I stället jämnade spelet ut sig en aning, och det såg länge ut som att GFC fick nöja sig med en knapp 1–0-ledning i paus.

Då klev Rebecka Blomqvist fram igen. Efter att ha rundat Vera Varis i LB07-målet kunde hon iskallt placera in 2–0 från en närmast obefintlig vinkel. Därmed hade anfallaren nästan fördubblat sin målskörd på bara en halvlek (hon stod på 3 fullträffar tidigare).

Pauline Hammarlund, plötsligt omsprungen i den interna skytteligan, svarade genom att rulla in 3–0 när första halvlek tickat upp på stopptid.

– Nu har vi fem mål båda två. Det är väl bra om vi håller det jämnt så vi inte blir sura på varandra, skämtar Blomqvist, och lägger till:

– Det är bara kul att vi båda får göra mål.

Andra halvlek kommer inte gå till historieböckerna. GFC hade gjort vad de skulle, den tillfälliga serieledningen var säkrad (toppkonkurrenterna Rosengård och Linköping möts på måndagen) – och lite olika förmågor luftades från bänken.

Ändå fanns lägen att utöka från såväl Elin Rubensson som Pauline Hammarlund (hon hade haft ett hattrick i dag om flytet hade varit med henne).

3–0 var ställningen i paus, 3–0 var ställningen i full tid – och nu väntar ett långt VM-uppehåll (hela två månader) innan guldjakten fortsätter i slutet av juli.

Blomqvist får nöja sig med U23

Det har kampanjats på sina håll för en VM-plats även åt Rebecka Blomqvist, men medan sex lagkamrater (se faktarutan) nu ger sig iväg mot Frankrike får 21-åringen nöja sig med U23-landslaget.

– Vi har två matcher här i slutet av juni, i Sunne, så vi blir borta ett tag, säger Blomqvist.

Var du någonstans besviken på att inte komma med till VM? Hade du några förhoppningar?

– Nej, det var väntat. Jag har ju inte varit med innan. Jag har spelat så gott jag kunnat men de tar ut de spelare de tar ut, och jag har ju inte varit med innan som sagt.

GFC:s VM-spelare

Sverige: Elin Rubensson (mf), Julia Zigiotti Olme (mf), Jennifer Falk (mv), Julia Roddar (mf).

Norge: Vilde Böe Risa (mf).

Nederländerna: Loes Geurts (mv).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.