Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

GFC tappar i guldstriden – landslagsmittfältaren skadad

Göteborg FC kunde gå upp i tillfällig serieledning men inkasserade säsongens andra förlust – samtidigt som man tvingades byta ut den norska landslagsspelaren Vilde Bøe Risa.
– Nu gick det inte längre, nu rasade hon, säger GFC-tränaren Marcus Lantz.

Göteborg FC hade chansen att gå upp i tillfällig serieledning men bortamötet mot Eskilstuna United slutade i GFC:s andra förlust för säsongen och nu kan laget tappa i toppstriden.

Det började på bästa sett för Göteborg. Redan i den nionde matchminuten nickade Julia Zigiotti Olme in 1-0 till bortalaget. Strax där efter tvingades GFC till ett tidigt första byte när den norska landslagsmittfältaren Vilde Bøe Risa gick av, och i hennes ställe kom Karin Lundin som tog plats i anfallet samtidigt som Julia Zigiotti Olme tog klivet ner till mittfältet.

– Vilde har inte fått någon vila efter VM egentligen, hon har spelat mycket och vi har inte kunnat vila henne, för vi har ju inga att stoppa in i stället. Och nu gick det inte längre, nu rasade hon, säger GFC-tränaren Marcus Lantz.

Vad var det som inte höll?

– Det är överbelastning, både framsida, baksida, vader… Hon har ju spelat extremt mycket med VM och sen har vi brakat på med matcher så det är ju inte så konstigt.

Efter målet och bytet var det Eskilstuna som hade mest boll och under långa stunder förde spelet. Göteborg höll dock undan och 0-1 stod sig till pausvilan.

– Vi började bra första 10-12 minuterna, då har vi bra koll och gör ett jättefint 1-0-mål. Den inledningen är vi väldigt nöjda med. Men det tidiga bytet stökar till det. Vi kommer inte alls in i matchen efter det.

Tidig kvittering: "Blev ingen rytm"

I den andra halvleken fick Eskilstuna dock in bollen i mål. Loreta Kullashi nickade in kvitteringen innan andra halvlek var en minut gammal. Fem minuter senare var samma Kullashi nära att bli tvåmålsskytt men Jennifer Falks reflexer räddade Göteborg den gången.

Eskilstuna fortsatte hota och snart fick Falk i GFC-målet visa prov på bra reflexer igen. På efterföljande hörna kom dock 2-1 till hemmalaget när Julia Tunturi var framme och gjorde matchens tredje nickmål.

Matchen slutade 2-1 till Eskilstuna och Göteborg åkte på säsongens andra förlust.

– Vi gjorde några rockader efter bytet och försökte rätta till det under matchen. Men det blev ingen rytm i det och de vinner välförtjänt, säger Lantz.

Efter lördagens resultat är gapet upp till Rosengård i tabelltopp alltjämt två poäng men under söndagen tar Malmö-laget emot Djurgården och kan alltså dryga ut den damallsvenska ledningen.

När Vittsjö senare under lördagen besegrade Kungsbacka betydde det att de övertog andraplatsen och petade ner GFC till tredje.

LÄS MER: Ny förlust för Kungsbacka – Vittsjö förbi GFC i tabellen

Nästa prov för Göteborg är Champions League-matchen mot Bayern München på Gamla Ullevi på onsdag. Nästa helg väntar toppmöte mot serieledande Rosengård på Valhalla.

Är du orolig inför matchen mot Bayern med tanke på Vilde?

– Vi ser alltid till spelarnas bästa, har hon ont får någon annan spela, vi ska inte göra något dumt. Vi får samla ihop oss och se vilka som är hela och friska till onsdag och ta det utifrån det och sätta ihop laget och systemet på bästa utifrån det. Vi ska göra en bra match och stå upp mot Bayern, det är vår målsättning, säger Lantz.

LÄS MER: GP direktsänder Göteborg FC:s matcher mot Bayern München

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.