GFC tappade segern i slutminuten

Göteborg FC:s såg ut att vara ett steg närmare guldet. Då tappade man allt vad spel heter och släppte in två mål mot Vittsjö, som kvitterade till 2–2.
– Andra halvleken är nog den sämsta halvleken som vi har haft sedan vi kom hit, säger tränaren Marcus Lantz.

ANNONS
|

Med ett SM-guld i horisonten sparkade GFC igång hemmamötet med Vittsjö. Motivationen – klubbens första guld någonsin – var mer än nog för att ge Beata Kollmats och co en smakstart. Det dröjde inte mer än två minuter och 45 sekunder innan Rebecka Blomqvist höjde armarna i en glädjegest. Då hade hon precis nickat in sitt nionde mål för säsongen på Julia Roddars precisa inlägg.

Hemmalagets dominans var både total och kontrollerad. När tempot behövde höjas höjdes det. När längre bollar behövdes slå för att minska pressen på den egna backlinjen, slogs de längre bollar. När tillfälle fanns att trä in passningar till släpande Julia Zigiotti Olme gjordes det. Tränare Marcus Lantz mös på bänken.

ANNONS

Elin Rubensson gav honom ännu en anledning till det med dryga kvarten spelad. Catrine Johansson och Olivia Schough spelade sinsemellan sig fram till ett inläggsläge. Det slogs mot den bortre stolpen där stekheta Elin Rubensson dök upp. Landslagsspelaren som i klubblaget spelar till höger på mittfältet hade skakat av sig all form av markering och kunde med en enkel bredsida stöta in 2–0. Mer kontroll.

– I paus pratade vi om hur de skulle kunna straffa oss? De hade inte skapat någonting. Vi var så överlägsna så att det var helt sjukt, säger Marcus Lantz.

Tappade allt spel efter paus

Gaspedalen fortsatte att vara fullt nedtryckt inledningsvis efter paus. Olivia Schough blev fri, Catrine Johansson sköt i blocket från distans och Julia Roddar fördelade. Det här var ett guldaspirerande lag som spelade som just ett sådant.

Inte kunde någon då ana vad som med timmen spelad skulle ske. På en slumpskapad Vittsjö-hörna styrde Filippa Curmark, utan press på sig, in bollen i eget mål. Onödigt. Orättvist. Oroväckande. För därefter fortsatte skåningarna att skapa farligheter på fasta situationer. Det var via dem, och de raka bollarna bakom Kollmats och Leach, som gästerna lyckades pressa tillbaka serieledaren.

Skulle nerverna sätta in? Skulle laget vackla, nu när möjligheten till serieseger infunnit sig?

ANNONS

Just så illa blev det. Passningsspelet slutade flyta. Spelvändningarna uteblev. Duellspelet mattades av. Med mindre än en minut kvar damp en boll ner i GFC:s straffområde. Junge Pedersen dök upp, placerade in 2–2 och förstörde festen för hemmalaget.

– Det är en fruktansvärd kollaps. Jag är lite chockad. Hur kan det bli så här? Så här blir man inte svensk mästare. Det kan vi konstatera, säger Marcus Lantz.

Piteå, som vann mot Eskilstuna är därmed ny serieledare, en poäng före Göteborg. Rosengård däremot, tappade också poäng borta mot Linköping och är nu två poäng bakom GFC i toppen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS