GFC:s svit bruten efter förlust mot Linköping

316 dagar. Göteborg FC:s otroliga svit utan förlust är bruten. Under söndagen förlorade laget med 1-0 på bortaplan mot Linköping FC.

|

Toppmatch, efter toppmatch, efter toppmatch.

Det är oerhört tajt i årets allsvenska. Göteborg FC har sedan serien drog igång efter VM-uppehållet spelat tre matcher, där de har mött Vittsjö, Örebro och Piteå.

Samtliga är topplag.

Under söndagen var det återigen nytt toppmöte som väntade GFC – den här gången stod Linköpings FC för motståndet.

GFC, på 20 poäng, kom senast från ett 1–1-möte hemma mot regerande mästarna Piteå IF. Linköping, på 18 poäng, å sin sida tvålade till IF Limhamn Bunkeflo med 4–0 på bortaplan.

Tränare Marcus Lantz valde att göra en förändring i startelvan från matchen senast. In med Jennifer Falk i målet – ut med Loes Geurts.

Matchen på Linköping Arena präglades av avvaktande första tio minuter, där Linköping kändes något hetare än gästerna från Göteborg.

Första halvchansen i matchen tillhörde hemmalaget som efter 18 minuters spel var nära att passera GFC:s försvar efter ett farligt inspel in i boxen.

Taylor Leach och Beata Kollmats backlinje stod i vägen den gången – mittbackarna såg för övrigt stabila ut under den första halvleken.

Göteborg kom in i matchen mer och mer, men det var Stina Blackstenius som var närmast att spräcka nollan för hemmalaget under matchens första 45.

Närmast ett ledningsmål för bortalaget var Pauline Hammarlund som gjorde bort sin försvarare med en läcker överstegsfint inne i straffområdet och avlossade ett skott mot mål. Linköpings Emma Holmgren var med på noterna och kunde avvärja försöket.

Fin aktion av Hammarlund.

0-0 i paus.

Sviten bruten

Om Linköping var det hetare laget i den första halvleken så var det tabelltvåan från Göteborg som tog tag i det av inledningen av andra.

Efter en hörna och smått kalabalik i straffområdet kunde GFC på nytt skicka in bollen i boxen. Högst på det inlägget nådde bortalagets lagkapten Beata Kollmats som prickade stolpen med en nästintill perfekt placerad nick.

Nära.

GFC:s starka inledning av andra 45 avtog något efter 20 minuters spel. Linköping tilläts – och arbetade sig – att komma in i matchen igen och utöver Kollmats stolpnick så böljade spelet väldigt mycket fram och tillbaka.

De riktigt vassa målchanserna lyste med sin frånvaro – fram till matchminut 70.

Efter att ha rullat runt bollen fint tappade GFC boll i farligt läge. Linköping högg direkt och straffade men en sylvass kontring där Stina Blackstenius kom helt fri med Jennifer Falk.

Landslagsanfallaren var iskall i avslutet och kunde placera bollen lågt i Falks högra hörn.

1–0 till hemmalaget.

Ettan kom, och det var inte långt ifrån att tvåan kom sex minuter senare. Den gången stod Falk i vägen med en fin benparad.

GFC försökte i slutet, Marcus Lantz skickade in både Evelyn Ijeh och Karin Lundin, men det räckte inte.

Linköping höll undan och kunde vinna matchen med 1-0.

Förlusten var GFC:s första i tävlingssammanhang sedan den 22 september 2018. Det var för 316 dagar sedan mot Hammarby på bortaplan.