GFC:s säsong är igång. Årets första seger kom under fredagen när laget besegrade Vålerenga. Bild: CARL SANDIN

GFC:s nyförvärv glänste i första träningsmatchen

Under fredagen spelade Göteborg FC sin första match för året mot norska Vålerenga. Slutresultatet skrevs 0-2 till GFC – och det var nyförvärven som klev fram för Göteborgslaget.

|

Göteborg FC är på plats i Norge för ett helgläger och säsongens två första träningsmatcher.

Under fredagen spelades den första matchen mot fjolårets norska ligatvåa Vålerenga, ett möte som slutade med seger 0-2.

Trots att både Göteborg och Vålerenga mönstrade ordinarie startelvor kunde inget av lagen sätta sin prägel på den första halvleken. För GFC var det årets första träningsmatch, medan norskorna redan hunnit spela två matcher.

Inför matchen stod försvaret inför en svår utmaning i Vålerengas kamerunska center Ajara Njoya Nchout. En stor del av Vålerengas spel i första halvlek kretsade runt Njoya, vilket bäddade för flera bra dueller mellan kamerunskan och GFC:s mittlås som bestod av lagkaptenen Beata Kollmats och nyförvärvet Emma Kullberg.

– Hon(Njoya) var ganska rivig. De låg högt och krigade hårt. Vi gjorde några små misstag vid omställningar i början men gjorde det bättre i andra. Det märktes på Vålerenga att de är ett bra lag som satsat hårt, sa Beata Kollmats efter matchen.

Just Emma Kullberg tog chansen och visade varför hon kan bli en viktig kugge i årets upplaga av GFC. 28-åringen, som är ny inför säsongen från Örebro, visade upp en bred repertoar med resoluta brytningar, bra bollkontroll och en fin uppspelsfot. Kapten Kollmats berömde sin mittbackskollega.

– Vi har aldrig spelat innan men det fungerade bra. En skicklig spelare som snackar mycket. Det var länge sedan vi spelade på helplan så det var skönt att få trycka dit två och inte släppa till något.

Fick ett mål bortdömt

Den andra halvleken kunde inte börjat mer olikt än den första. Två betydligt mer aggressiva lag kom ut från omklädningsrummen och inom de första minuterna rasslade nätet för första gången.

Pauline Hammarlund tog emot bollen felvänd vid mittplan och frispelade Rebecka Blomqvist som snyggt placerade in 0-1.

Två minuter senare hittade en lyftning fram till vänsterbacken Natalia Kuikka som sköt in GFC:s andra mål på kort tid. Dock hade linjedomaren vinkat för offside, och efter övervägande med huvuddomaren fastställdes beslutet. Ett tveksamt beslut då lyftningen ändrade riktning via en Vålerenga-försvarare.

– Ingen av oss såg det, men domarna menade på att det var omedvetet. Jag tror ändå inte Natalia var offside, sa Beata Kollmats.

Smörpassning av nyförvärvet

Årets andra nyförvärv, 22-åriga Filippa Angeldahl, inledde på bänken men blev inbytt i andra halvlek. I den 70:e minuten vände hon upp på mittplan och slog en perfekt långboll som nyss inbytta Hanna Wijk förvaltade och gjorde 0-2 på.

– Jag tror jag var inne på plan i en-två minuter. Men jag har aldrig gjort ett snabbare mål. Det var en underbar pass och jag fick bollen exakt där jag ville ha den, sa målskytten Hanna Wijk som vanligtvis tillhör U19-truppen.

Wijk var en av tre U19-spelare som fick följa med till Norge för att visa upp sig. En chans som 16-åriga Hanna tog. I höstas lämnade hon Lerums IS för GFC:s U19-trupp, och hoppas att det ska dyka upp fler möjligheter i A-laget.

– Jag vill spela så mycket som möjligt. Får man chansen så får man se till att ta den.

Vålerenga fick aldrig någon riktigt bra chans att ta igen underläget. En boll in bakom GFC-försvaret reddes upp av målvakten Jennifer Falk som rusade ut och gjorde en viktig brytning. GFC fortsatte ligga högt under de sista minuterna samtidigt som de inte släppte till några farliga lägen.

Årets första träningsmatch på Valhalla Arena i Oslo slutade med vinst 0-2. På söndag avslutar GFC mini-lägret i Norge med att möta Lilleström.