Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Marcus Lantz och spelarna i Göteborg. Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

GFC:s guldplan: "Jag tror att det kan vara en trygghet"

Mindre än ett dygn kvar till avspark. GFC:s succétränare Marcus Lantz har planen för matchen mot Rosengård på Ullevi klar. Nästan.
– Det är kanske en gång i livet och karriären man får en sådan här match, säger han.

GP följde torsdagens finslipning på Kamratgården. Ord som koncentrerat, engagerat och intensivt fungerade väl som förklarande ord av det avslutande spelmomentet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det som kännetecknar det här laget är framför allt att det är fantastisk grupp, att alla vill varandra väl och att vi ställer krav på varandra på träning, analyserade yttermittfältaren Olivia Schough efteråt.

Tränaren Marcus Lantz kan glädjas åt att ha alla spelare friska. Truppen till lördagens avgörande blir den samma som mot Kristianstad senast.

Under fredagen tränar laget en sista gång, även det på Kamratgårdens naturgräs. Upplägget fram till lördagens avspark på Ullevi klockan 15.30 är känt för alla inblandade.

LÄS MER: Mardrömssiffrorna GFC måste sudda ut

– Vi har inte ändrat något. Vi sade att vi kör samma som innan. Sista passet handlar om att komma igång lite följt av lite spel, äldre mot yngre som vi alltid har gjort, säger Marcus Lantz och fortsätter:

"Utgångspunkt att vi skall vinna"

– Sedan kör vi lite avslutsträning, ha lite fasta situationer och en taktisk del. Vi har en plan för att lösa det, helt enkelt.

Innehållet i den gick spelare och ledare igenom under torsdagen.

– Matchen kan komma i olika scenarier. Behöver man attackera eller behöver man försvara någonting? I olika delar av matchen. Vad gör vi om klockan tickar dit? Vad gör vi om det står så? Sedan är vi inte helt klara. De sista detaljerna tar vi under fredagen.

Samtidigt kan ni inte göra så mycket annat än att försöka vinna er match?

– Så är det. Visst. Eller att vi kryssar och Piteå förlorar, men utgångspunkten är att vi ska vinna det. Sedan får vi se vad det blir och vad det i slutändan räcker till.

I viss utsträckning handlar det även om att sätta sig in hur motståndaren Rosengård kan agera inför olika resultat.

– De behöver förmodligen vinna för annars leder Piteå. Hur agerar de? Det blir lite schack! När gör de första draget och ska vi vänta på det? funderar Marcus Lantz.

GFC:s nyckel för att vinna matchen och i bästa fall hela serien handlar om igenkänning och trygghet.

LÄS MER: "Van vid att kämpa för överlevnad"

"Det är superhäftigt"

– För vår del handlar det om att vi har en matchplan. Vi har bestämt oss för att göra något, oavsett vad som händer under matchen. Vi vet vad vi ska göra. Jag tror att det kan vara en trygghet också, säger Lantz.

– För vissa är det den största matchen i karriären, som inte har varit med om detta. Ha en trygghet och hålla sig till det vi skall göra, så att man inte helt plötsligt börjar ta egna beslut.

Hur ser du på lördagen och er säsong?

– Häftig! Jag har sagt det, det gäller att passa på och njuta också. Det är kanske en gång i livet och karriären man får en sådan här match. Det är få förunnat att få spela en guldmatch. Det är superhäftigt. Tänk vad många som är avundsjuka och vill vara i den här situationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.