Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Emma Koivisto och Rebecka Blomqvist jublar efter  2-0-målet mot Växjö DFF.  Bild: CARL SANDIN
Emma Koivisto och Rebecka Blomqvist jublar efter 2-0-målet mot Växjö DFF. Bild: CARL SANDIN

GFC säkrade Europaspel – men Lantz kräver mer

Göteborg FC är klart för Champions League-spel 2020.
Direkt efter 2-1-segern mot Växjö kom dock tränare Marcus Lantz ett krav.
– Allt måste bli mycket mer professionellt om vi ska ta nästa steg, säger tränare Marcus Lantz.

I den näst sista omgången av allsvenskan mötte GFC Växjö på hemmaplan. Toppkonkurrenterna Rosengård och Vittsjö gjorde upp i en egen duell.

En poäng skulle räcka för att Rosengård skulle plocka hem det elfte guldet i klubbens historia och göra så att GFC i sin tur fick nöja sig med en Europaplats.

Hur som haver – till mötet med Växjö.

Där fick Marcus Lantz lag en smakstart. Redan i den andra matchminuten sprack gästernas målnolla. Detta efter att Rebecka Blomqvist, som prisades som årets spelare av Göteborgs supportrarna innan avspark, förvaltat en enastående långboll som skar genom luften och Växjös försvar.

Men trots den fina inledningen bjöd inte Göteborg FC på någon imponerande fotboll, mot en tabellnia som stod upp bra inledningsvis.

Missade lägen från båda lagen ledde till att det skulle dröja 74 minuter innan nästa boll sattes. Återigen var det Göteborg FC som fick jubla, detta efter att Emma Koivisto hade drivit upp på sin högerkant, in i straffområdet och rullat in ett behärskat avslut vid ena stolpen.

"Vet vad som krävs"

Växjö tillsatte förvisso lite nerv i matchen med en reducering genom Violah Nambi i den 86:e minuten men närmare än så kom smålänningarna inte.

Samtidigt jublades det med champagne och guldhattar i Skåne efter att Rosengård hade spelat 1-1 hemma mot Vittsjö.

Dock kunde Göteborg FC glädjas åt en säkrad Champions League-plats 2020.

– Vi vinner, vi har spelat bättre fotboll än vad vi gör i dag. Jag tycker vi ska avgöra matchen lite tidigare, vi har många målchanser som vi missar. Men vi vinner matchen, vi har tre poäng och har säkrat en Champions League-plats nästa år. På så sätt är det kul, säger tränare Marcus Lantz.

Han fortsätter:

– Men nu vet vi vad som krävs för att vinna allsvenskan. Vi behöver steppa upp lite till. Ledare, spelare och klubben behöver steppa upp för att ta nästa steg.

Vad känner du Rosengård har, som inte ni har?

– Jag är inte så intresserad av vad Rosengård har, eller vad de andra lagen har. Det jag är intresserad av är vad jag kan göra med mitt lag, vad kan vi göra med klubben för att ta nästa steg. Sen vad de andra gör skiter jag i, vi gör vår egen grej. Men vi måste göra det bättre än vad vi gör just nu.

"Måste bli mycket mer professionellt"

Det är lätt att peka på att GFC nu förlorat två guldstrider på raken. Men Marcus Lantz tycker det är viktigt att komma ihåg hur det såg ut för tre säsonger sedan. Då Göteborg, med nöd och näppe, säkrade det allsvenska kontraktet.

– För två år sedan var laget på väg att åka ur allsvenskan och förra året tog vi en andraplats och gjorde det bra såklart. Detta året vinner vi cupen, slår Bayern München och blir tvåa. Helt plötsligt glömmer man av vart man var för två år sedan, jag är jättenöjd och stolt över laget.

Samtidigt poängterar GFC-tränaren att klubben måste framåt och utvecklas för att det historiska SM-guldet ska kunna bärgas.

– Allt måste bli mycket mer professionellt om vi ska ta nästa steg, det är där vi behöver jobba. Men all heder till tjejerna, de har slitit på hela året och varit extremt bra. Men ska vi ta nästa steg måste det höjas upp en del.

Han vill dock inte gå in på detalj i vad det är han tycker måste bli bättre.

– Nej. Det räcker att jag säger det, så tror jag alla vet att för att ta nästa steg så måste vi shapea upp det lite.

”En del i ledningens sida”

Lagkapten Beata Kollmats fyller i kring tränarens resonemang:

– Om man jämför med ute i Europa så är det många storklubbar som ligger före oss. Ta Bayern München exempelvis, vilka faciliteter de har och allt det här, medan vi har vissa spelare som jobbar extra och pluggar extra. Det är tufft ibland. Det gäller att prioritera fotbollen först, vilket alla gör.

– Sen är det en del i ledningens sida också. Ibland är det små detaljer som gör att vi får det lite bättre men Jörgen (Ericson, assisterande tränare) och Marcus (Lantz) jobbar på för att vi ska få så bra förutsättningar som möjligt. Sen gäller det att vi spelare tar vårt ansvar men det tycker jag att vi gör.

Finns det någonting klubben skulle kunna hjälpa er ännu mer med?

– Inget som jag tänker konkret så där. Det får de ta – Marcus får svara på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.