Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

GFC ny serieledare – efter Rosengårds tapp

Göteborg FC är ny serieledare med fem matcher kvar av säsongen.
Detta efter att ha besegrat Umeå borta – samtidigt som Rosengård tappade mot Linköping.
– Det känns underbart. Vi har haft saken i egna händer tidigare, och då rörde vi bort oss. Nu gör vi inte det igen, säger tränare Jörgen Ericson.

Under lördagen fick Göteborg FC en gyllene öppning i guldstriden, efter att Rosengård spelat 2–2 mot Linköping i en rysare. En seger mot Umeå skulle innebära serieledning för GFC.

I förra omgången tappade Rosengård också poäng. Då mot just Umeå i en mållös tillställning.

GFC var därmed varnade. Det var tydligt inom laget inför matchen att någon underskattning inte var aktuell.

– När Umeå var här så var det en ganska tuff match. Umeå kan överraska, så det är absolut ingen enkel match, sa Filippa Curmark efter vinsten mot Piteå senast.

Respekten syntes dock inte nämnvärt under matchen. GFC gjorde jobbet, men det blev onödigt spännande.

– Det är frustrerande att vi har så många chanser och inte lyckas få full utdelning. Man vill gärna städa av matchen, kunna gå upp i en 2–0-ledning och vara färdig, säger tränare Jörgen Ericson.

Ja, GFC fullkomligen radade upp chanser. Laget satte ett våldsamt tryck från minut ett, och hade mycket väl kunnat ha gjort både två och tre mål under den första kvarten.

Ett blev det, i alla fall. Efter en bjudning från Umeåförsvaret lyckades Pauline Hammarlund sno åt sig bollen. Hon friställde Rebecka Blomqvist med en genomskärare, och Blomqvist kunde säkert placera in 1–0. Hennes nionde mål i årets serie, och hennes fjärde mål på tre matcher.

LÄS MER: Rebecka Blomqvist har växlat upp inför guldstriden

Det var matchens enda mål efter 45 minuter. Då var matchen mellan Rosengård och Linköping ännu inte färdigspelad.

Fick ni lägesuppdateringar från Rosengårds–Linköping under er match?

– Nej, inte mer än att det stod på tavlan under matchen. Jag brukar inte bry mig, för vi kan inte påverka det ändå. Det var inget i det läget som tvingade oss att göra mer mål, utan det var mer fokus på vad vi skulle göra, säger Ericson.

Bild: JOHAN LÖF
Bild: JOHAN LÖF

”Förstår att Umeå är förbannade”

GFC fortsatte att göra vad laget skulle i den andra halvleken. Men inte mycket mer än så. 1–0 stod sig länge.

– Det är så lätt hänt att det kommer ett litet misstag och så är det kvitterat. Det är livsfarligt på det sättet. Vi måste kunna stänga matcherna mycket snabbare, säger Ericson.

Lyckligtvis gjorde Linköping jobbet, och GFC behövde därmed bara hålla tätt för att kunna gå upp i serieledning.

GFC ville mer än så, och laget skapade tillräckligt med chanser för att stänga matchen. Detta med Stina Blackstenius i laget, som fick göra sitt längsta inhopp sedan skadefrånvaron. Blackstenius avlossade bössan med tio minuter kvar, men avslutet susade över. Talangen Hanna Wijk träffade dessutom ribban i en dubbelchans med endast minuter kvar.

GFC tilldelades en tveksam straff i slutminuterna. Filippa Angeldahl förvaltade den på bästa sätt, och saken var klar.

– Jag förstår att Umeå blir förbannade. Det känns som kompensation för oss. Vi skulle haft en straff i den första halvlek som är klar, men den får vi inte. Då får vi den här i stället. Den skulle vi inte ha fått, säger Ericson om situationen.

Det blev dock en 2–0-vinst, och serieledning. Något GFC nu tänker utnyttja till fullo.

– Det känns underbart att ha saken i egna händer. Det är det vi vill ha. Vi har haft den i egna händer tidigare, och då rörde vi bort oss. Nu gör vi inte det igen. Om vi går fullt är det klart. Det är lättare sagt än gjort, men vi kommer att gå för det, säger Ericson.

Fakta: Så startade Göteborg FC

(3–5–2): Jennifer Falk – Emily Sonnett, Emma Berglund, Natalia Kuikka – Julia Roddar, Julia Zigiotto Olme, Filippa Curmark, Filippa Angeldahl, Anna Csiki (Hanna Wijk, 68)– Pauline Hammarlund (Stina Blackstenius, 68), Rebecka Blomqvist (Emma Kullberg, 87)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.