Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: AVDO BILKANOVIC
Bild: AVDO BILKANOVIC

GFC fortsätter att toppa allsvenskan

Tabellettan mot jumbon – kan väl bara sluta på ett sätt? Japp. Göteborg FC fortsätter att toppa allsvenskan efter2–0 borta mot skånska Vittsjö.
– Är det nånting som vi ska träna på är det skärpan i sista passen och avsluten, säger tränaren Mats Gren.

Det tar exakt 13 minuter och tre sekunder innan bollen ligger i nät bakom tyska Anke Preuss i Vittsjös mål. Stina Blackstenius testar med ett skott, räddningen är förvisso bra – men på returen kan Rebecka Blomqvist knoppa in kvällens första mål för Göteborg FC och personligen det femte för säsongen.

Vittsjös snyggt virusförebyggande och utspridda klack gör sitt allra bästa för att stötta hemmalaget, men det hjälps inte när landets för tillfället bästa gäng är på besök.

Göteborgs Natalia Kuikka drar därefter till ordentligt med vänstern tre minuter innan halvtimmen spelad – och bollen letar sig vackert upp i krysset.

12–0 i skott efter 45

0–2 där – och en match som känns mentalt avgjord, förstås. I halvtid har GFC exempelvis 12–0 i skott, men det kommer inte fler mål.

– Vi önskar alltid att göra 90 bra minuter, men jag tycker ändå att vi kontrollerar matchen. Vi går ju för trean, men sen att vi inte får in den ... vi håller i alla fall tätt bakåt. Så vi sätter oss i bussen med en go känsla, säger målskytten Rebecka Blomqvist.

Göteborg spelar vackert, håller bollen på marken – och maler sig igenom Vittsjö gång efter gång. Men det saknas fortfarande spets i avgörande lägen.

– Det var aldrig nån fara, direkt. Men vi kan bättre! Vi har skapat otroligt många chanser så här långt i serien, men de sista avgörande passen, eller avsluten ... där kan vi fortfarande göra det bättre. Definitivt, säger tränaren Mats Gren.

Det blir seger nummer åtta av tio möjliga – och förlustnollan är fortfarande intakt för Göteborg FC, som jagas av Rosengård en poäng bakom i tabellen.

Malmö-laget tar hem kvällens match mot tabelltrean Linköping med mäktiga 7–1.

– Vi vann hemma mot samma Linköping med 2–0, men hade också kunnat göra sju mål. Vi hade målchanser för sju, åtta och nio mål, analyserar Mats Gren.

Umeå med corona i laget

På måndag (med ovanliga matchtiden 15.00!) väntar forna storlaget Umeå IK, numera i allsvenska tabellens mitt, hemma på Valhalla för GFC. I gästerna från Västerbotten går det just nu corona – och det är ett osäkerhetstecken inför mötet.

Finns det nån rädsla inför mötet på måndag?

– Nej. Vi får lita på att de skött det som det ska skötas – och att de som ska ha koll på det verkligen har koll på det, säger Rebecka Blomqvist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.