Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Gerhardsson: ”Visste inte vad som var bra eller mindre bra”

Att vara "mellan jobb" har sällan en positiv klang. Men tillträdande förbundskapten Peter Gerhardsson njuter av ledigheten – även om övergången från herr- till damfotboll sätter lite griller i huvudet.

Från en nästan undanskymd tillvaro på Hisingen till ständigt medialjus i Solna. Peter Gerhardsson förbereder sig för att ta över som förbundskapten för landslaget efter sommaren. En övergång från en värld till en annan – och med det många nya intryck som måste bearbetas.

– Jag håller på och sätter mig in i nivån genom att titta på matcher och spelare.  Det gäller spelare på landslagsnivå, men också U19- till U23-landslagen. Jag försöker resa och se matcherna och inte kolla så mycket på tv. Jag får se en del av vackra Sverige. Det arbetet kommer att intensifieras runt påsk när damallsvenskan drar igång. Jag är fotbollsnörd och försöker se matcherna live när det passar.

Hur har övergången varit?

– Det är inte konstigare än att du byter till Tippeligan från allsvenskan. Du måste sätta dig in i det. Nu har jag varit i allsvenskan i 12 år och varit väldigt inskolad i allsvenskan. Men det tar inte så jättelång tid att komma in i det. Det var framförallt i början som jag visste inte vad som var bra eller mindre bra. Det börjar jag få en uppfattning om nu.

Vilka intryck har du fått hittills?

– Jag vill behålla det mesta för mig själv, men det som är intressant är att lagen spelar på olika sätt. svensk fotboll är överlag mer mångfacetterad än förut. Det finns en ny generation tränare och många av lagen jag har sett spelar på olika sätt.

I augusti tar Pia Sundhages tid som ansvarig för landslaget slut. Marbäcks representant i världsfotbollen har styrt Sverige i fem år – en tid då landslaget har spelat som vore det ett alplandskap. Milshöga toppar har avlösts av avgrundsdjupa dalar. Sundhages sista vers som förbundskapten blir sommarens EM-slutspel i Nederländerna. Peter Gerhardsson följer mästerskapet på plats.

"Jag lever och frodas"

Den 25 april lottas höstens VM-kval vilket ger en vink om vilka matcher han kommer se under sommarens EM. Fram till dess fylls vardagen mellan jobben av saker han inte hade tid med som allsvensk huvudtränare.

– Jag lever och frodas. Jag kollar på matcher, åker upp till förbundet då och då. Det handlar helt enkelt om att jag bevakar de allsvenska lagen och hittar nivån, säger han.

– Sedan har jag en kvalitetsgrej för mig. Jag har en liten grabb som jag är pappaledig med. Jag har tagit ut pappaledighetsdagarna nu och det är fantastiskt att göra saker med honom. Han lever i nuet och det är bara att hänga på. Det har man inte kunnat göra när man varit allsvensk tränare. Det är en möjlighet till livskvalité.

Kvar i Göteborg

Familjen Gerhardsson bor alltjämt kvar i Göteborg. Men med förbundets lokaler i Solna kommer en flyttbil föra dem mot östkusten innan allvaret börjar i augusti. Stora delar av lasset lär fyllas av 57-åringens skivsamling, med i runda slänger 4300 skivor och vinyler.  

– Musiken hinner jag med hela tiden. Det blir en hel del när jag åker bil och tåg. Jag har lärt mig hur jag fungerar bäst, när jag har min bästa kreativitetsperiod. Det är under rörelse med musik i bakgrunden. Då tänker jag väldigt mycket. Så har det varit i hela mitt liv.

Pratat med andra förbundskaptener

Steget från allsvenskan till damlandslaget är stort. Nya spelare. Nya förväntningar. Ny verklighet. För Peter Gerhardsson är det andra gången han hoppar mellan dam- och herrfotbollen. Mellan 1997 och 1998 hade han ansvar för Bälinge IF.

– Jag pratar naturligtvis med mycket folk som har erfarenhet, bland annat förbundskaptener för andra landslag på damsidan. Samtidigt tycker jag att det är väldigt viktigt att man skaffar sig en egen bild. När man tar över ett klubblag har vissa saker gjorts på ett visst sätt, precis som det är här, säger han.

– Det är viktigt att bilda sig en egen uppfattning om hur man vill ha det. Magnus Wikman (nyligen anställd som assisterande förbundskapten till Gerhardsson, red anm) kommer jag bolla taktik och det spelmässiga med.

– Är det något jag har lärt mig under de här åren är det att teamet är väldigt viktigt. Vi blir som en fotbollsfamilj. Det är viktigt att det är klart när vi kör i gång.

Hur sugen är du på att börja nu?

– Det är helt klart så att det ska bli jättekul att komma igång Men det gäller att njuta av det här tillfället när jag verkligen kan titta och sortera. Det är en intressant startsträcka nu.