Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Gerhardsson jämför USA med ett klubblag

Efter Chile och Thailand väntar nu tuffare utmaningar för Sverige i form av USA. Ett lag som enligt Peter Gerhardsson är unikt i fotbollsvärlden.
– De är inte bara ett av världens bästa landslag utan också ett av världens bästa klubblag.

Två raka segrar för Sverige. Två raka segrar för USA.

Nu möts länderna i en avgörande gruppfinal i Le Havre.

Förbundskapten Peter Gerhardsson ser fram emot att möta amerikanskorna, som han menar är ett lag som inte liknar något annat.

– De är speciella i sitt sätt att agera, säger han och utvecklar:

– De har sin 4–3–3-uppställning och är ett väldigt centrerat lag. Oavsett vilka som spelar så är det väldigt tydligt. De är ett av de lag som är mest konsekventa. Det är inte bara ett av världens bästa landslag utan också ett av världens bästa klubblag, säger Gerhardsson och syftar på att den amerikanska fotbollsvärlden skiljer sig mot den europeiska fotbollsvärlden. Där den senare är uppbyggd på att spelarna tillbringar sin vardag i ett klubblag och sedan vid vissa tillfällen får chansen att spela i landslaget medan det i USA är så att landslaget har större inflytande och att spelarna därför befinner sig oftare i landslagssammanhang.

"Har världens tjockaste pärm"

– Vi tror på modellen där spelarna är i sina klubbar och får utveckling där, sedan lånar vi in spelarna från klubbarna. För USA är det att klubbarna lånar spelarna, sedan tar landslaget in dem och så spelar de ihop sig.

För Sveriges del menar förbundskaptenen att det finns mycket att se upp med när lagen nu drabbar samman.

Fasta situationer är en del av spelet där USA är erkänt starka.

– Det gjorde tre mål mot Chile på fasta. Det är en spetskvalitet de har, de har inte bara bra huvudspelare utan också ett mod. De har också flest variationer, skulle vi ha koll på allt det hade vi bara fått hålla på med det. De måste ha världens tjockaste pärm där det gäller fasta. För våra spelare handlar det om flexibilitet och att kunna läsa av vad som är på gång. Vissa lag kan man läsa av, men USA är väldigt skickliga och har en stor variation.

Öppnar för att vila spelare

När det gäller läget i laget ser det ljust ut för svensk del.

Samtliga spelare tränade under onsdagen.

– Alla tränade fullt i dag och alla var med på alla moment och körde. Sedan som alltid låter vi det medicinska teamet kolla upp dem här, men om ingenting händer kan jag välja precis hur jag vill starta, säger Gerhardsson.

Exakt hur han formerar sitt lag låter han dock vara osagt. Men han stänger inte dörren för att vissa spelare kan vilas. Exempelvis varningsbelastade Magdalena Eriksson, som vid ett gult kort är avstängd i åttondelsfinalen.

– Det är något som får visa sig i morgon, USA har samma läge med ett par av sina spelare. Korten häger med hela vägen till kvartsfinal. Men det där är en parameter man ska tänka på och ta in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.