Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bülent Aydin försöker motivera andra att vara med och spela. Bild: Petter Trens

Gatans cup ger Bülent Aydin balans i livet

Gatans cup arrangerades i Prioritet Serneke Arena. För många av spelarna är detta en stor chans att vända på livet.
– Fotbollen är min egentid och jag får balans i tillvaron, säger Bülent Aydin, 42 år och spelare i Gatans lag Göteborg.

På Prioritet Serneke Arenas konstgräs gjorde 26 lag upp i Gatans cup. Arrangören Gatans lag samarbetar med flera organisationer och behandlingshem som deltar.

En av dessa organisationer är Kris, Kriminellas Revansch i Samhället, som har med fyra spelare i Gatans lags Göteborgssektion. Bülent Aydin är 42 år och med i turneringen för andra året.

– Jag brinner verkligen för detta och har varit med nu inför och gjort sallad och grejer. Det är jättebra stämning och jag är nykter och drogfri, det är det viktigaste av allt, säger han.

Bülent berättar om vilka positiva effekter fotbollen haft på hans liv.

– Fotbollen är min egentid och jag får balans i tillvaron. Jag behöver inte fokusera på allt vid sidan av med tre placerade barn och annat.

Försöker motivera andra

I Gatans lag finns spelare på alla möjliga nivåer och med olika förkunskaper. Bülent är en av dem som har en del erfarenhet av fotboll från tidigare.

– Jag har alltid älskat fotboll och spelade en hel del när jag var yngre. Men sedan försvann det när missbruket tog över.

Det var genom Kris som Bülent Aydin kom i kontakt med Gatans lag. Nu jobbar han med att försöka hjälpa andra som är i samma situation som han själv var. Han försöker motivera andra missbrukare att börja spela fotboll.

– Fotbollen är ett väldigt bra komplement till behandling. Man får kompisar och ett nytt nätverk, och har jätteroligt mellan varven, säger han.

Ömsesidig respekt

Hittills har det dock inte gått så bra resultatmässigt för laget. Två förluster följdes upp med en mållös match och det är osäkert om man lyckas kvalificera sig för nästa omgång. Och även om det blir närkamper och alla vill vinna är respekten stor mellan spelarna.

– Det är ju ingen som satsar med dobbarna först men det blir en del axel mot axel. Men om jag trycker ned min motståndare så är det klart att jag hjälper honom upp, säger Bülent Aydin.

Hur länge tror du att du kommer fortsätta spela?

– Jag kommer vara aktiv i Gatans lag i många år. Blir jag för gammal för att spela själv kanske jag börjar träna andra och det är ju en del av utvecklingen. Det är roligt nu när vi växer och får mer uppmärksamhet i media och så vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.