Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gary Neville gjorde 400 matcher i Manchester United mellan 1992-2011. Bild: Alberto Saiz
Gary Neville gjorde 400 matcher i Manchester United mellan 1992-2011. Bild: Alberto Saiz

Gary Neville om superligan: ”Ren girighet – de är bedragare”

Sent på söndagskvällen gick tolv av världens största fotbollsklubbar ut med att de ämnar starta en egen europeisk superliga.
Något som fick Manchester United-legendaren Gary Neville att se rött.
– Det är ren girighet. De är bedragare, ägarna i denna klubb, ägarna i Liverpool, ägarna i Chelsea, ägarna i Manchester City. De har ingenting att göra med fotbollen i detta land, säger han i Sky Sports.

Klubbarna skrev på sina respektive hemsidor att de kommer att starta en superliga, som de ämnar komma igång med redan i augusti. Enligt de synkroniserade pressmeddelandena ska matcherna spelas mitt i veckan och ersätta lagens deltagande i Champions League och Europa League.

Kritikstormen lät inte vänta på sig. Supportrar, tidigare spelare, journalister, samt de internationella fotbollsorganen Fifa och Uefa har riktat skarp kritik mot införandet av en stängd liga.

”De berörda klubbarna kommer att bli uteslutna från att delta i någon inhemsk serie eller cup, och dess spelare skulle kunna bli nekade att få representera sitt landslag.”

Gary Neville: ”Fullständigt äcklad”

En av de personerna som går hårdast åt den tänkta superligan är den tidigare spelaren och numera expertkommentatorn Gary Neville, som reagerade på förslaget under en Sky Sports-sändning.

– Jag har varit en Manchester United-supporter i 40 år av mitt liv. Jag är äcklad. Fullständigt äcklad.

Neville, som tillhörde det rödklädda Manchester-laget under hela sin nästan 20 år långa seniorkarriär, fortsatte med att rikta extra mycket kritik mot sitt eget lag och Liverpool – vilka han anser gömmer sig bakom epitomer som ”folkets lag”.

– Att bryta sig loss till en liga utan konkurrens, varifrån de inte kan bli nedflyttade, är fullkomligt skamligt. Ärligt talat, vi måste ta tillbaka makten i detta land från klubbarna i topp, och det inkluderar även min klubb.

LÄS MER: Uefas hot: Bannlyser lagen i nya superligan

Attackerar ägarna: ”De är bedragare”

Utöver Manchester United och Liverpool har också Manchester City, Arsenal, Tottenham och Chelsea meddelat att de ställer sig bakom den nya ligan.

– Det är ren girighet. Ägarna i klubbarna är bedragare. De har ingenting att göra med fotbollen i detta land. Det finns mer än 100 års historia av supportrar som har levt och älskat dessa lag och de behöver värnas om, säger Neville.

LÄS MER: SvFF-basens attack mot "superligan": Omoraliskt

Allra hårdast var Neville mot faktumet att den nya ligan ser ut att bli av utan ett seriesystem.

– Jag är inte emot pengar inom fotbollen. Men principen och filosofin om rättvis konkurrens och rätten att spela fotboll, den som gör att Leicester kan vinna ligan och komma till Champions League, säger Neville och fortsätter:

– Manchester United är inte ens i Champions League. Arsenal är inte i Champions League... Tottenham är inte i Champions League. Och de vill ha en gudagiven rätt att vara där. Det är ett skämt.

Vill se poängavdrag och hårda straff

Neville propagerade sedan för att situationen håller på att urarta, och att topplagen bör möta konsekvenser.

– Det är girighet. Ta ifrån dem alla poäng i morgon. Placera dem längst ner i tabellen. Ta ifrån dem pengarna. Man måste sätta ner foten här. Det är kriminellt. Det är en kriminell aktion mot alla fotbollssupportrar i detta land.

Klubbarna som initierat superligan:

England: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham.

Spanien: Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid

Italien: Juventus, Inter, Milan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.