Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcelo Bielsa. Bild: ED SYKES
Marcelo Bielsa. Bild: ED SYKES

"Galningen" Bielsa leder Leeds i riktning mot Premier League

Efter många svåra år av ekonomiska problem och tvivelaktiga ägare bubblar det återigen om fotbollen i Leeds. Marcelo Bielsa, den genialiska galenpannan på den blå plasthinken som i veckan hamnat mitt i stormen av en spionhärva, ska nu föra serieledande Leeds tillbaka till Premier League.

Marcelo Bielsa hann knappt slå sig ned i Yorkshire innan han demonstrerade precis varför han under hela sin karriär följts åt av smeknamnet "El Loco" - galningen. Bland det första argentinaren gjorde när han i somras tog över klassiska Leeds United var att ta reda på hur länge en genomsnittlig supporter var tvungen att arbeta för att ha råd att köpa en matchbiljett. Därefter skickade han ut hela spelartruppen för att plocka skräp runt klubbens träningsanläggning i tre timmar, för att lära spelarna att uppskatta hur mycket fansen offrade för deras och klubbens skull.

Marcelo Bielsa är inte galen. Långt därifrån. Han kommer från en familj av politiker och advokater och Bielsa själv hade kunnat bli framstående inom vilket fält som helst om han inte hade förälskat sig i fotbollen. Tränare som Pep Guardiola beskriver Bielsa som den bästa i världen, men titelmässigt har han aldrig varit nära toppen. Bielsas bidrag till fotbollsvärlden har i stället skett i rollen som innovatör och fotbollstänkare och genom vad tränarna som inspirerats av honom – Guardiola, Mauricio Pochettino, Diego Simeone – uträttat. Hans egensinniga stil har också gjort honom till något av en kultfigur inom fotbollen och anekdoterna kring mannen som helst följer matcherna sittande på en blå plasthink eller en kylväska vid sidlinjen är nästintill oändliga.

"Ser varje match som en VM-final"

I somras kom Bielsa till en klubb och en stad i skriande behov av en renässans. Under slutet av 60- och början av 70-talet gick Leeds från doldisklubb till bäst i England under Don Revies ledning, med spelare som Billy Bremner, Johnny Giles, Norman Hunter och Peter Lorimer, men sedan den ekonomiska kollapsen och nedflyttningen från Premier League 2004 har de stolta supportrarna varit svältfödda på fotbollsframgångar att fira. Men nu verkar den sovande jätten slutligen vaknat till liv till ljudet av Bielsas knackiga och försiktiga engelska. Och fansen på Elland Road har börjat drömma om en återkomst till Premier League.

27 omgångar in toppar Leeds Championship med fyra poäng. Bielsa har omedelbart satt sin prägel på klubben, både sett till spelstil – där argentinarens flexibla och anfallsinriktade stil med högt presspel kvickt implementerats – och förberedelser. Numera slutar ingen träningsdag vid lunch, spelarna befinner sig på träningsanläggningen från arla morgonstund till sen kväll. De vägs varje morgon och varje liten detalj analyseras med noggrannhet.

– Vi har börjat bra och vi har vår egen spelstil. Vi förlitar oss inte på motståndarnas misstag utan vi skapar våra egna chanser. Jag tror mycket på Marcelo och sättet han förbereder oss inför matcherna. Vi ser varje match som en VM-final, sa Pontus Jansson, som blivit en kulthjälte i staden, nyligen till The Daily Mirror.

Den svenske landslagsbacken Pontus Jansson har representerat Leeds sedan 2016.. Bild: ED SYKES
Den svenske landslagsbacken Pontus Jansson har representerat Leeds sedan 2016.. Bild: ED SYKES

Under utredning

Bielsa är en av fotbollens sista romantiker, en excentriker som gör saker och ting på sitt sätt eller inte alls. I veckan blev dock Bielsas detaljbesatthet föremål för negativa rubriker när "Spygate" – spionhärvan där Bielsa erkänt att han skickat medlemmar ur tränarstaben för att spionera på motståndare – avslöjades, vilket fick Derbys Frank Lampard att se rött och förbundet att inleda en utredning mot Bielsa.

– Jag accepterar alla sanktioner och jag hyser respekt för den moraliska koden i landet jag arbetar i, men jag säger inte att jag inte kommer göra det igen. Jag är ingen fuskare. Jag har använt den här metoden i flera år. Det är tillåtet i både Sydamerika och England, men framkallar inga upprörda känslor där, säger han.

Spygate eller inte, för första gången på väldigt länge bubblar det i Leeds, i både staden och klubben. På 1970-talet möttes resenärerna som anlände till Leeds tågstation av en skylt med texten "Promised Land – delivered". Många matcher återstår, men Leeds och Marcelo Bielsa har siktet inställt på att återvända till det där förlovade landet.

Helgens hetaste:

Real Madrid – Sevilla

Real Madrid fortsätter att ha problem i ligaspelet och dras med mängder av skador, men Los Blancos lyckades lösa tre poäng mot Real Betis senast. Nu väntar nästa andalusiska motståndare i form av tabelltrean Sevilla, som gör en strålande säsong men som börjat tappa lite fart. Santiago Solari skulle behöva en seger här för att få lite andrum.

Lördag 16.15, Strive

Arsenal – Chelsea

Londonderby och en viktig match i striden om Champions League-platserna. Arsenal har bara vunnit en av de fyra senaste matcherna och har halkat sex poäng efter Chelsea, som också haft svårt att bygga vidare på den fina höstformen.

Lördag 18.30, Viasat Sport Premium

RB Leipzig – Borussia Dortmund

Bundesliga startar om med en riktigt tuff match för serieledande Dortmund, som har sex poäng ner till Bayern München. Lucien Favres gäng gästar Emil Forsbergs RB Leipzig, som ännu inte förlorat någon hemmamatch i ligaspelet.

Lördag 18.30, Viasat Fotboll

Saint-Étienne – Lyon

Söndagen bjuder på ett riktigt franskt rivalmöte när trean Saint-Étienne tar emot fjärdeplacerade Lyon i Rhône-Alpes-derbyt. Saint-Étienne är i gott slag med tre raka segrar, samtidigt som Bruno Genesios unga Lyon haft det lite knackigare mot slutet.

Söndag 21.00, Viasat Sport Premium

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.