Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Bildbyrån.

Galet att vi ens har den här diskussionen

Jag förstår Gais irritation och oro. Jag förstår däremot inte beslutet. Det är inte rättvist. Vem kompenserar?

För det första är det naturligtvis galet att vi ens har den här diskussionen. Att nazister skall marschera Göteborgs gator, att samhället tillåter dem att göra det, att det sker samma helg som bokmässan och samma dag som den judiska högtiden Jom Kippur. 

Sedan kan vi syna detaljerna. Att Förvaltningsrätten haft vetskap om att Gais möter Brommapojkarna i årets enkronasmatch och ändå flyttat slutpunkten för Nordiska motståndsrörelsens demonstration till Gamla Ullevi. 

Jag förstår dilemmat och tar precis som Gais och övriga göteborgare tacksamt emot beskedet att marschvägen kortats väsentligt, men upprörs samtidigt över att idrottsföreningen Gais i det uppkomna läget riskerar både publik- och intäktstapp. 

Enligt föreningens egna beräkningar väntas uppemot 7 000 åskådare till Gamla Ullevi på lördag, 7 000 nuvarande och framtida fotbollssupportrar, mammor, pappor, barn, far- morföräldrar.

Det finns dessvärre fog för att misstänka några av de barnfamiljer som initialt planerat närvaro vid denna folkfest efter beskedet om att en nazistdemonstration avslutas vid matcharenan väljer en annan lördagssysselsättning. 

Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef var i samtal med GP rätt säker på att förvaltningsrätten fattade sitt beslut utan vetskap om Gais-BP. 

Att det visat sig att den faktiskt hade det tyder på viss form av naivitet. 

Jag säger inte att deras beslut var lätt, bara fel. 

Det kan även få sportsliga konsekvenser. Gais befinner sig i en poängmässig lindans och riskerar till och med kval- eller nedflyttningsplats till division 1. 
Matchen mot BP, som siktar på allsvenskan och snart är där, är på förhand möjligheternas match för göteborgarna. 

Inte särdeles mycket press, en möjlighet att slå ur underläge, säsongens näst bästa publikstöd på läktarna (efter derbyt mot Öis) och goda intäkter i en skral klubbkassa. 
Det är mot bakgrunden lördagens match skall ses.
Det känns, helt ärligt, inte rättvist alls. 

Människor är kloka varelser. Ingen utsätter sig frivilligt för att riskera hamna i oroligheter. 
Jag, precis som de flesta andra, önskar en familjär, gemytlig och varm stämning utanför och inne på Gamla Ullevi på lördag eftermiddag. 

Låt oss hoppas att det blir så. 
Och låt oss hoppas att idrottsföreningen inte blir offret i spelet om efterhandskorrigerade demonstrationsvägar och –rättigheter.