Gaistränaren om matchfixning: "Naivt att tro att det inte förekommer"

ANNONS
|

Enligt DN och SVT:s Uppdrag Granskning har en lista över 43 spelare som spelade i svenska serier 2015 och som är misstänkta för matchfixning. Majoriteten av spelarna spelade då i superettanklubbarna Syrianska och AFC United samt division 1-klubben Landskrona.

Gais är ett av lagen som mött de utpekade klubbarna i Superettan i år.

- Man blir så jävla ledsen. Fotbollen är så fantastisk på så många sätt och så kommer sådant här. Det känns helt främmande, säger Grönsvarts tränare Benjamin Westman.

Under året har SEF och Svenska fotbollförbundet intensifierat sitt arbete mot matchfixning.

Bland annat har klubbarna i Superettan och Allsvenskan haft besök av Anders Wikström, förre detta elitspelare i Gefle och Elfsborg, som hållit ett föredrag om problemen. Under hösten besökte han Gais.

ANNONS

- Det var en jättebra dragning. Jag tror att många kunde relatera till honom eftersom han sitter på samma erfarenheter som våra spelare, säger Westman.

Har du sett något misstänkt under din tid som tränare i Gais?

- Nej, det kan jag inte påstå. Som tränare är man så fokuserad på det egna lagets prestation. Men det vore naivt att tro att det inte förekommer. Det är givetvis helt åt helvete.

Hur tycker du att man bör motverka matchfixning i framtiden?

- Jag tycker att arbetet har fått en bra start och att man har behandlat frågorna på ett jättebra sätt. Det man kan önska nu är att arbetet fortsätter mer kontinuerligt. Sedan tycker jag att straffet för de som sysslar med sånt här ska vara maximalt.

Målvakten Tommi Vaiho har precis gått från Gais i Superettan till Djurgården i allsvenskan har under sin karriär inte hört talas omnågra fixade matcher.

- Nä, inget sånt. Jag har aldrig stött på något sånt, säger han.

Är du överraskad att det kommer fram?

– Det har ju stått i tidningarna under fyra år, känns det som. Sedan har jag läst om att spelbolagen har stoppat spel på vissa lag. Men det är klart att det är överraskande. Det är väldigt många – och det är sånt som inte får hända, säger Vaiho.

ANNONS

Om vi tittar på framtiden – tror du att det kommer att bli fler avslöjanden?

– Nä, det tror jag inte. Vi fick tidigt i år en utbildning från Svenska Spel, där spelarna bland annat skulle fylla i ett formulär. Jag tror att det blir mer och mer kontroll, att det blir hårdare nu när folk vet. När det står mycket i medierna, att det pratas, så kommer det att bli lättare att upptäcka – och också lättare att stoppa förhoppningsvis.

ANNONS