Mervan Celik Gais Superettan 2020 Dalkurd FF
Mervan Celik stod för ett klassmål när Gais slog Dalkurd på hemmaplan. Bild: CARL SANDIN

Gais vann rysare hemma mot Dalkurd

Svindlande nära en kollaps. Men Gais lyckades reda ut anstormningen och tog säsongens andra trepoängare efter 2-1 hemma mot Dalkurd.
– Första halvlek är bland de bättre halvlekarna i år, säger tränaren Stefan Jacobsson.

|

Fyra förändringar gjordes i den grönsvarta startelvan efter bortamatchen mot Västerås, då Gais hämtade upp 0–2 till 2–2 efter ett långt spelavbrott på grund av den vattensjuka planen.

Calle Nyström tvingades lämna återbud på grund av sjukdom. Emin Grozdanic, Julius Johansson och Jesper Brandt fick inleda matchen på bänken och i deras ställe startade Niclas Andersén, Joackim Åberg och Fredrik Martinsson.

Och moralen och tändvätskan efter den starka upphämtningen senast hade satt gott gry i hemmaspelarna för dagen.

Gais inledde klart starkast och närmst kom Rickard Yarsuvat efter en kvart. Julius Lindberg och Fredrik Martinsson rev fram en hörna, på första stolpen mötte Yarsuvat med pannan och Dalkurd fick rensa undan på mållinjen.

Mervan Celik gjorde klassmål

Gästerna stack upp med dubbla farligheter kort därpå: närmast kom John Junior Igbarumah som efter en hörna fick två möjligheter att överlista Mathias Karlsson, men förgäves.

Så kom då ledningsmålet.

Efter en misslyckad Dalkurdpassning snappade Mervan Celik åt sig bollen, sprintade förbi sin försvarare och bombade distinkt in 1–0 för Gais. Slarv av Dalkurd, men aktionen bar skyttekungens signum.

– Det var fint tror jag. Jag har inte sett det efteråt, men det måste varit som ett ”Fifa-mål”, säger Mervan Celik till Dplay.

2–0 skulle också det komma innan paus. Rickard Yarsuvat revs ner och tog själv hand om frisparken. Bollen tog på handen på Dalkurds Igbarumah – straff för Gais och från elva meter var Nikola Ladan stensäker. Ladan trippade fram och slog behärskat in bollen i målvakten Filip Angers vänstra hörn. Fullträffen var Ladans (lagkapten för dagen) första i Gais.

I den andra halvleken lös de klara målchanserna med sin frånvaro, Dalkurd testade ett par distansskott men Mathias Karlsson var med på noterna.

Gais nära kollaps – höll undan

Gais sjönk lägre i positionerna efter drygt 60 minuters spel, Jesper Brandt kom in på det centrala mittfältet och Haris Cirak, tillbaka i spel efter korsbandsskadan i höstas, säsongsdebuterade och ersatte Yarsuvat längst fram.

Det höll på att straffa sig. Henry Offia höll sig framme på en stolpretur och sopade in 2–1 med tio minuter kvar efter en misslyckad utrusning av Mathias Karlsson – hemmaspelarna ropade för offside men utan gehör från domarteamet. Dalkurd var sedan svindlande nära 2–2, men Gustav Berggren missade öppet mål från fyra meter.

Grönsvart redde emellertid ut stormen och tog tre blytunga poäng.

– Vi behövde de här tre poängen idag. Men vi gör inte någon jättebra match. Vi kan dominera mer offensivt och vi slarvar för mycket, säger Mervan Celik.

Stefan Jacobsson:

– Det är skönt och stor glädje att vi lyckas kriga till oss poäng återigen. Här blev det tre. Första halvleken är en av våra bästa halvlekar för i år, vi ligger jättebra i position och försvarsspel, säger han.