Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: DANIEL STILLER
Bild: DANIEL STILLER

Gais vägrar spela – kräver segern efter avbrutna derbyt

Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais ställs in helt – det bekräftar Gais ordförande Glenn Heiman för GP. Gais vill även att de ska tilldömas segern med 3-0.
– Vi har haft diskussioner och vänt och vridit på frågan hela morgonen. Vi kommer inte att fullfölja matchen i dag, säger Heiman.

Skandalscenerna på Bravida arena gjorde att det efterlängtade cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais, det första på sju år, fick avbrytas i början av andra halvlek.

Beskedet efter matchen var att spelet skulle upptas under tisdagen, med start klockan 14.00.

Så blir inte fallet.

Strax innan lunchtid på tisdagen bekräftade Gais för GP att matchen kommer att ställas in helt och hållet och att beslutet är klubbens eget.

– Vi har haft diskussioner och vänt och vridit på frågan hela morgonen. Vi kommer inte att fullfölja matchen i dag, säger Gais ordförande Glenn Heiman.

Varför?

– Framför allt därför att de sportsliga förutsättningarna har förändrats. Vår målvakt är inte kapabel att spela matchen.

Vem har fattat beslutet?

– Det har vi gjort gemensamt. Hela klubben står bakom. Vi meddelar förbundet i detta nu.

Vill tilldömas seger med 3-0

På Gais hemsida berättar klubbchefen Erik Bergqvist mer om beslutet, som alltså togs bara timmar innan matchen skulle ha spelats.

– GAIS samlade känslomässiga uppfattning är att allt annat än att klubben tilldöms segern med 3-0 vore en förlust för fotbollen och en acceptans för gårdagens omfattande ordningsstörningar, säger Bergkvist.

Bosko Orovic vill inte kommentera saken ytterligare.

– Det står på hemsidan vad klubben har tagit för beslut, och det står jag givetvis bakom. Jag har blivit tillsagd att hänvisa till hemsidan, för de tycker att jag pratar för mycket ibland. Så jag väljer den vägen, säger han till GP.

Klubben skriver att inte bara det faktum att deras målvakt är skadad har spelat in i beslutet att inte ställa upp i det tänkta derbyt på tisdagen:

"Den kraft som frågan tagit från organisationen, lag och ledare är dessutom väldigt omfattande varpå de sportsliga förberedelserna helt kommit i skymundan och nu belastar helheten än mer negativt. GAIS bedömer att det för oss som klubb inte finns sportsliga förutsättningar att matchen genomförs rättvis och väljer därför att inte komma till spel."

"Säger inte att gårdagens beslut var felaktigt"

Vad som sker nu är dolt i dunkel – huruvida kravet att tilldömas segern med 3-0 kommer att accepteras är upp till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd.

– Det är lite oklart. Vi delar den åsikt att till varje pris om möjligt avgöra resultatet på planen, inte i någon nämnd eller vid ett skrivbord. I det här fallet känner vi att det inte är möjligt att genomföra. Dels har vi en förstemålvakt som vi inte kan ha med, dels var det länge osäkert om vi behövde använda ett ordinarie byte för att skifta målvakt, säger Glenn Heiman och fortsätter:

– Vi känner inte att vi kan ställa upp med en så slagkraftig trupp som vi velat göra. Det är säkert så för Blåvitt också. Spelarna är skärrade och illa till mods.

Han menar dock att det beslut som fattades i går, att spela klart matchen under tisdagen, var rätt där och då.

– Jag säger inte att gårdagens beslut var felaktigt. Det vi har kommit fram till i dag känns helt rätt. Styrelsen, den sportsliga ledningen, klubbledningen, alla som kan ha en åsikt har varit med och fattat beslutet.

Ni är helt eniga?

– I princip, ja. En parameter var ekonomiskt skadestånd. Men det känns uteslutet i det här fallet. Nu lägger vi det här i händerna på disciplinnämnden. Vi kan inte göra så mycket mer.

Vad tänker du om själva händelsen?

– Det är inget riktat mot IFK specifikt, hela fotbolls-Sverige måste göra ytterligare ansträngningar mot den här typen av arrangemang. När det uppenbarligen kan vara fara för publik och spelar är det allvarligt.

Hur ser du på skuldfrågan?

– Ganska klart att det var Blåvitts supportrar som stod för de här fyrverkeripjäserna, ganska nära publiken dessutom. Lite otäckt.

Har du fått någon reaktion från IFK än?

– Nej, vi har precis fattat vårt beslut. Jag beklagar det här för deras förening och matchorganisation. De har sett fram emot det här derbyt precis som vi har gjort. Det skulle vara festligt och roligt.

Hur går man vidare nu?

– Bra fråga. Vi har ägnat oss åt beslut. Vad nästa blir vet jag inte. Personligen önskar jag från klubbarnas håll att det skapas ett bättre samarbete i arrangörsfrågor. Även om jag inte är operativt ansvarig där.

Vad är ett rimligt beslut i bestraffningsärendet?

– Allt annat än att vi tilldöms vinst skulle vara förvånande och felaktigt. Sedan önskar jag att Blåvitt, som de säger, kan bygga vidare på sitt fina samarbete med sina supportrar och utvecklar det ytterligare. Så att vi slipper detta i en överskådlig framtid. Helt klart är att det inte rörde sig om en handfull personer.

Har ni vägt in att ni kan straffas också i och med detta beslut?

– Den risken får vi ta. Det strider mot all rimlighet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.