Gais utan chans mot formstarkt Mjällby

Gais reste ner till Blekinge med ett fokus: att inte låta Mjällby ställa om på sig. Efter 31 minuter hade så ändå skett – och Gais hämtade sig aldrig efter Jacob Bergströms ledningsmål. Grönsvart föll med 0-2 mot serietvåan och tappar nu mark i tabellens mitt.
– Vi kommer inte alls upp i nivå i dag, säger August Wängberg.

|

Med fem raka segrar för Mjällby visste Gais att bortaresan till Listerlandet skulle bli svår. Bosko Orovic talade på förhand om vikten av att inte låta Mjällby ställa om – men det blev just en Mjällby-kontring som fällde avgörandet på söndagseftermiddagen.

Det var den 31:a minuten som visade sig bli ödesdiger för Gais. Först missade Max Watson i försvarsarbetet och friställde ett helt världshav av yta för Predrag Randelovic.

Han skottfintade ner målvakten Carljohan Eriksson men var inte tillräckligt kvick iväg med avslutet och Eriksson hann tillbaka och knep bollen för Gais-mittfältaren.

Och då satte Mjällby fart. En vindsnabb omställning ledde fram till årets succéman i superettan Jacob Bergström. Han vek inåt, höll borta Gais bägge mittbackar samtidigt och avlossade ett vänsterskott som styrdes i nätmaskorna bakom Marko Johansson.

Det var det där med Mjällby och omställningar…

– Vi är inte helt med där. Jag tror fortfarande vi är lite tagna av att vi missar läget innan. Så kommer löpningen bakom mig och jag och Emil får inte tag i honom. Det ska vi ju göra bättre och hålla undan, säger August Wängberg, som i Carl Nyströms frånvaro fick kliva in på mittbackspositionen.

Joel Nilssons snabbhet på högerkanten var ett ständigt orosmoln för Gais. Han började med att göra livet jobbigt för Andersén, han byttes ut efter knappa halvtimmen med skadekänning. Sedan var det Netinhos tur att få försöka klara av en av den här seriens formstarkaste ytterspringare. Han klarade den uppgiften väl.

Men då brast det på andra håll i Gais försvarslinje. I Emil Wahlströms lår närmare bestämt. Veteranen fick kliva av redan i matchminut 38. Niklas Olsson, en annan spelare som dragits med skadebekymmer, fick ersätta.

Asceric hade chanser

Gais var inte oävet framåt. Nikola Asceric både kunde och borde ha gett laget ledningen tidigt men tappade både balans och kraft i skottögonblicket. Carljohan Eriksson klarade avslutet den gången. I den andra halvleken fick Asceric ytterligare en möjlighet, fint frispelad, men den gången blev touchen för lång istället och han petade bort lägen från sig själv.

Men det går inte att säga att Mjällbyledningen var orättvist. Hemmalaget var som bålgetingar runt Gais straffområde och Bubacarr Jobe och Joel Nilsson sprang och sprang på vardera kanten. Gais försökte, men lyckades sällan hota en av seriens bästa försvarslinjer.

– Vår forcering i slutet var horribel. Vi får inget tryck på dem. Det är svårt att sätta fingret på vad det var som inte funkade, vi gjorde ingen bra match helt enkelt, säger August Wängberg.

Det gjorde däremot Mjällby gång på gång. Det gav bland annat straffen som Pavle Vagic säkert satte i mål för 2-0 med knappa kvarten minuten kvar att spela. Matchen rann gästerna ur händerna. Visst kämpades det väl, visst stångades på frisparkar och inkast, men något konkret hot mot Mjällbys backlinje förmådde man gästerna inte skrapa fram under avslutningen.

Nu väntar serieettan Varberg nästa omgång – ett uppdrag som blir minst lika svårt som söndagens.

– Vi får hitta tillbaka till vårt vägvinnande spel. Där vi kan ligga säkert i vårt försvarsspel och samtidigt trycka ned motståndet, säger August Wängberg.