Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Gais upp i serieledning

På lördagen återtog Gais serieledningen i division 1 södra.
Segern bäddades det för redan under fredagen.
– Vi hade tränat på den ..., säger målskytten Gustav Lundgren.

Gais är tillbaka där man vill vara – överst i tabellen.

Detta efter en 2–0-seger mot Vänersborg på lördagen.

– Jag tycker att vi är bättre på alla plan. Håller oss kallare. Vänersborg drar på sig många frisparkar, gula kort och så för de ett rött också. Då blir det svårt för dem att forcera, säger Lundgren.

Det röda kortet tilldelades Anton Hellborg i den 68:e minuten. Då hade känslorna svallat ett bra tag. Efter målet kunde Harun Ibrahim fastställa slutresultatet från straffpunkten.

Att det skulle sluta som det skulle kunde man knappast gissa sig till under upptakten på matchen.

För det var det bortalaget som höll i bollen till en början. Utöver ett offsideavblåst friläge för Gais var det dessutom samma lag som skapade det mesta i chansväg.

Men på Bravidas matta, där solen sken medan läktaren verkade ha glömts bort, åt sig grönsvart in i matchen.

När det hade spelats 20 minuter höll sig Michael Kargbo framme och högg på ett inspel. Tån var inte tillräckligt lång för att kunna peta bollen i mål.

Efter det följde ett ställningskrig. De båda lagen lade stundtals större fokus på domaren än att försöka skapa någonting i offensiv riktning.

Det skulle till en variant för att spräcka målnollan. Det var ingen slump.

– Det var skönt. Vi har tränat på den i veckan. Eller egentligen bara lite snabbt i går, säger målskytten Gustav Lundgren.

En hörna slogs snabbt och kort, innan Ben Morris släppte över till Lundgren vid straffområdescirkeln. Därifrån slog han till.

– Jag fick en bra träff. Det är lite lättare på konstgräset när man vet hur bollen studsar, säger han.

16-åring debuterade

Efter 2–0-målet valde Gais att göra ett anmärkningsvärt byte. Med tre minuter kvar av ordinarie tid fick Simon Sjöholm – född 2006 – komma in.

– Det var glädje bara. Jag var nervös, men det är alltid bra att ha lite nervositet i kroppen, säger han.

Sjöholm kom till grönsvart när han var tio år gammal, och har spelat sig upp genom leden.

– Det här känns riktigt skönt. Jag har haft många tränare som hjälpt mig otroligt mycket på vägen. Nu vill jag spela mer med a-laget. Prestera och göra många mål, säger han.

Det var nära att det första målet skulle komma redan i debuten. På tilläggstid satte Sjöholm fart.

– Jag kollade på målvakten och såg att hela vägen var ren, så jag började bara löpa och skrek till målvakten att kasta bollen. Det gjorde han och så var jag en mot en där. Jag kom förbi och så fick jag en tackling i ryggen. Det är vad det är, ler han.

Lundgren om sin elva år yngre lagkamrat:

– Man har känt sig gammal ett tag, det här gör det inte bättre ..., skämtar han, och fortsätter:

– Det är en spännande spelare med intressanta spetsegenskaper. Han har varit uppe och kört med oss. Så det är bara kul att han får komma in på planen och känna på det.

Nu väntar seriefinal

Segern var glädjande. Den gör att Gais kliver förbi Ljungskile, som temporärt smugit åt sig topplaceringen under fredagen. Just Ljungskile är laget som Gais ställs mot härnäst, på torsdagen. Det blir vårsäsongens sista match, efter den väntar ett sommaruppehåll.

– Ljungskile får gärna jaga oss om de vill. Vi kommer dra ifrån, så det är bara att köra, säger Lundgren, och fortsätter:

– Det är de matcherna man vill spela. Det kommer bli en tuff match, Ljungskile är tuffa, men vi vet vad som krävs oss för att vi ska ta hem det.

Så startade Gais

(4–3–3): Mergim Krasniqi – August Wängberg, Axel Norén, Emin Grozdanic, Harun Ibrahim – Viktor Alexandersson (Nuha Jatta, 80), Viktor Krüger, Julius Lindberg – Gustav Lundgren, Michael Kargbo (Filip Gustafsson, 72), Ben Morris (Simon Sjöholm, 87)

LÄS OCKSÅ: Gais besegrade jumbon IFK Malmö med ett nödrop

LÄS OCKSÅ: Boris Lumbana om nya låtarna efter tiden i Gais

LÄS OCKSÅ: Förre Gais-backen kallas in till landslaget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.