Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Gais udda initiativ för att stötta klubben

Matchbiljett, makrillöl, grönsvarta raketer, hel special – och en försäkran om trumförbud på arenan.
Elva år efter klassiska derbymatchen mot Öis ger Gais sina supportrar möjligheten att på ett nytt sätt återuppleva Gamla Ullevis invigning.
– Det där är verkligen fantasifullt tilltag, säger Mattias Lindström, som var med och gjorde två mål i invigningsmatchen, om erbjudandet att kunna köpa försäkran mot trumma.

2009 möttes Gais och Örgryte i en stekhet allsvensk premiär som också var invigningen av nya Gamla Ullevi.

Resultatet slutade med 5–1 till Grönsvart.

På söndag är det exakt elva år sedan derbyklassikern och nu ger Gais, som ett initiativ mitt i coronakrisen, alla sina supportrar möjligheten att återuppleva derbyt.

C More som sände derbyt har gett Grönsvart tillåtelse att visa matchen via klubbens kanaler i repris. Den kommer att kommenteras av två grönsvarta röster.

– Vi behöver ta till lite annorlunda grepp för att i någon mån kompensera för intäkter från de uppskjutna matcherna. När vi väl fick klart med att vi kan sända gamla matcher så högg vi direkt på den klassiska premiärmatchen på Gamla Ullevi och förhoppningsvis ska våra supportrar hänga på och stötta evenemanget, säger ordförande Jonas Andersson till Gais hemsida.

Alla grönsvarta supportrar ges inte bara chansen att köpa "biljett" till matchen utan de har också möjlighet att köpa olika virtuella matchprodukter. Makrillöl, grönsvarta raketer och en försäkring om trumförbud på arenan är ett urval av det som finns i utbudet.

En som var med när det begav sig för elva år sedan var Mattias Lindström.

Yttermittfältaren som avslutade sin aktiva karriär 2015 och som efter det har varit aktiv som tränare i Tvååker och numera i Eskilsminne är mest förknippad med Helsingborgs IF, men Lindström gjorde också en säsong i Gais – och i premiären mot Öis dunkade han in två mål.

"Jag stal Pärlans mål"

– Jag har spelat många fotbollsmatcher i mitt liv, men det är faktiskt en av dem som har satt sig mest i minnet, säger Lindström.

Han fortsätter:

– Det var en väldig hype runt just den matchen. Hela Sverige tittade på, kändes det som. Det var upplagt för fest.

Fest blev det, för grönsvart del, och inte minst Lindström, som inför säsongen hade anslutit från österrikiska ligan, var en förgrundsfigur i matchen och dunkade in två baljor.

– Mitt första ... det var Pär Ericsson som slet sig loss och fick på ett skott som var på väg in men jag slängde mig fram och stötte in bollen. Jag stal "Pärlans" mål. Det var sådant adrenalin, jag bara körde. Jag minns att jag också hann tänka "För helvete bara det inte är offside på mig nu". Men det var det inte!

– Det andra var en uppsnappad felpass, ett halvt friläge som jag sköt in. Ett enkelt fotbollsmål.

Derbyt landade som bekant i storseger. Säsongen i stort slutade med en elfteplats för Gais.

Ska bänka sig för matchen

Sedan fortsatte Mattias Lindströms karriär vidare hem till Skåne och HIF. Men trots att det bara blev en säsong i Grönsvart har han bara gott att säga om klubben och han följer fortfarande Atleterna.

– Jag har många vänner från tiden i Gais, Nicklas Karlström (sportchef) känner jag mycket väl. Vi mötte dem i cupen. Och fick stryk, det såg spännande ut.

Söndagens reprismatch hoppas han hinna kika på.

– Det är ett kanoninitiativ. Jag personligen vill gärna se den matchen igen. Det lär bli fler gaisare än öisare som köper biljetter, haha. Helgunderhållningen är räddad!

Du bänkar dig?

– Jag har ju familjen, men vad fan, jag får köpa biljetter till dem också.

Han passar också på att hylla utbudet som finns att del av inför matchen. Om grönsvarta raketer och försäkran om ingen trumma på arenan säger han:

– Det där är verkligen fantasifullt tilltag, sådant gillar man.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.